Archieven: FAQ

Apple Pencil-ondersteuning en tolino iOS app

Wat houdt de nieuwe ondersteuning voor de Apple Pencil in de iOS-app in?

Tekstpassages accentueren, zinnen onderstrepen of notities rechtstreeks in het boek schrijven: dat is nu met de Apple Pencil in de tolino iOS-app mogelijk. Terwijl u uw boek op de iPad leest, kunt u de markeringsfunctie van de tolino-app gebruiken en rechtstreeks met uw Apple Pencil in de e-book werken.

Welke technische voorwaarden zijn vereist om de markeringen met de Apple Pencil te kunnen maken?

Om de Apple Pencil in uw tolino-app te kunnen gebruiken, hebt u op uw iPad minimaal iOS-versie 15 nodig.

De Apple Pencil van de 1e generatie wordt door de iPads van de 6e – 10e generatie ondersteund.

De Apple Pencil van de 2e generatie wordt door de iPad Air (4e en 5e generatie), de iPad Pro 12,9 inch (3e – 6e generatie), de iPad Pro 11 inch (1e – 4e generatie) en de iPad mini (6e generatie) ondersteund.

De Apple Pencil kan in de tolino-app op iPhones helaas niet worden gebruikt.

Hoe kan ik markeringen met de Apple Pencil in de iOS-app maken?

Om een markering met de Apple Pencil te maken, opent u het leesmenu gewoon door een tik in het midden van het scherm. Tik daarna rechtsonder op het pensymbool. Aansluitend wordt het gereipalet geopend waarin u verschillende tekengereedschappen, kleuren en ook de gum kunt vinden. 

Let op: als u de weergave van de e-book wijzigt, dus bijvoorbeeld de lettergrootte, het lettertype of de regelafstanden, wordt de markering niet meer weergegeven. In plaats daarvan verschijnt er een nieuw pictogram aan de rechter kant van de e-book:

Met een klik op dat symbool hebt u de mogelijkheid de markeringen en de vorige instellingen te herstellen.

De markeringsfunctie kan worden gedeactiveerd door opnieuw op het pensymbool beneden in het leesmenu te tikken.

Wat zijn markeringen?

Onder markeringen verstaan wij onderstrepingen, accentueringen en notities die met de Apple Pencil op de iPad of met de vinger op de iPhone in de tolino iOS-app in een e-book kunnen worden gemaakt.

Waarom kan ik mijn markeringen niet in alle e-books maken? 

De functionaliteit is momenteel alleen in e-books beschikbaar waarbij de weergave van tekst, afbeeldingen en andere elementen variabel is en waarbij de lettergrootte, het lettertype of de regelafstand aan uw persoonlijke voorkeuren kan worden aangepast (zogenoemde “reflowable” content).

Bij e-books waarbij vormgeving en formattering van teksten, afbeeldingen en andere elementen is vastgelegd, dus bijvoorbeeld bij stripverhalen, bij geïllustreerde kinderboeken of complexe fotoboeken, kunt u de markeringen niet gebruiken.

Waarom kan ik ingevoegde markeringen niet op alle tolino-apparaten zien? 

Momenteel werkt de synchronisatie van de met de Appel Pencil gemaakte markeringen alleen tussen iOS-apparaten waarop de iOS-app is geïnstalleerd. Wij werken eraan om de synchronisatie ook in de tolino webreader en in de tolino e-readers mogelijk te maken. Toekomstige software-versies zullen dit gaandeweg aanbieden.

Waar kan ik mijn gemaakte markeringen inzien en waar kan ik ze verwijderen?

De door u met de Appel Pencil gemaakte markeringen worden samen met de notities die via de notitiefunctie van het leesmenu werden gemaakt in de notitiedirectory van uw e-book weergegeven. Tik hiervoor in het midden van het scherm en open vervolgens via het symbool boven in het menu de notitiedirectory. Hier kunt u de door u gemaakte markeringen via het prullenmandsymbool verwijderen.

E-books met fixed layout in de tolino-app en in de tolino webreader

Wat betekent fixed layout?

Bij inhoud met een zogenoemde fixed layout ligt de vormgeving en de formattering van teksten, afbeeldingen en andere elementen vast. Deze worden niet automatisch aan de schermgrootte of de instellingen van de gebruiker aangepast. Dat is met name zeer geschikt voor inhoud waarvan het visuele ontwerp, de exacte positionering van tekst, afbeeldingen en andere elementen evenals de handhaving van de oorspronkelijke lay-out van groot belang zijn. Het wordt voor complexe fotoboeken, geïllustreerde kinderboeken, stripverhalen of interactieve e-books gebruikt.

Welke instellingen kunnen worden gewijzigd?

Met de zoom-functie kunnen afbeeldingen tot in het kleinste detail worden bekeken. Daarnaast is een weergave over twee pagina’s mogelijk. Net zoals in een boek of folder waarbij u twee pagina’s naast elkaar kunt bekijken.

Zijn e-books met een fixed layout voor alle apparaten geschikt?

Momenteel wordt fixed layout alleen in de tolino webreader en in de tolino app (Android en iOS) ondersteund. Naar verwachting zullen de e-readers van tolino binnenkort volgen en deze functie eveneens ondersteunen.

Welke beperkingen zijn er bij e-books met fixed layout?

Op grond van de vooraf vastgelegde visuele indeling van e-books met fixed layout kan de positionering van teksten, afbeeldingen en andere elementen niet worden veranderd en is het daarom niet mogelijk die lettergrootte, het lettertype of andere instellingen individueel aan te passen. Bovendien kan het door de bestandsgrootte iets langer duren voordat een titel is geladen en wordt geopend.

Hoe pas ik de achtergrondafbeelding aan die verschijnt op het slaapscherm van mijn tolino?

U heeft de mogelijkheid om de achtergrondafbeelding in de slaapstand (slaapscherm) direct op de tolino eReader aan te passen. Selecteer hiervoor in het hoofdmenu “Instellingen” en vervolgens “Verdere instellingen”. Daar heeft u de mogelijkheid om het tolino gezicht, uw laatst gelezen eBook of uw eigen afbeelding als achtergrondafbeelding te kiezen. Om uw eigen foto als achtergrond in te stellen

Sla je gekozen slaapscherm op je computer op in je bestanden onder “Afbeeldingen”. U kunt uw eigen afbeeldingsbestanden gebruiken als slaapscherm, ze moeten een formaat hebben van 1264 x 1680 pixel en worden opgeslagen als png.

Verbind vervolgens uw computer met uw eReader via een USB kabel. Op uw computer klikt u met de rechtermuisknop op het slaapscherm dat u net hebt opgeslagen in de map “Afbeeldingen” en selecteert u “Kopiëren”.

Selecteer nu uw aangesloten eReader op uw computer. Daar selecteert u de DCIM map met een dubbele linkse klik. In deze map klikt u met de rechtermuisknop en slaat u de afbeelding op met de optie “Plakken”.
Neem nu uw eReader in eigen handen. In het menu van uw eReader, opent u gewoon de sectie “Instellingen”. Selecteer daar “Meer instellingen”. Klik op de volgende pagina tot u de categorie “Slaapscherm” ziet. Om uw slaapscherm als een persoonlijk slaapscherm in te stellen, selecteert u “Eigen afbeelding uit map” en selecteert u de juiste afbeelding uit uw bestanden. Nu bent u klaar met het instellen van uw persoonlijke slaapscherm.

Mijn tolino eReader wordt niet meer herkend door Adobe Digital Editions. Wat kan ik doen?

De tolino vision 6, shine 4 en epos 3 gebruikt MTP (Media Transfer Protocol) voor gegevensuitwisseling via USB. Dit heeft als voordeel dat de tolino eReader gebruikt kan blijven worden terwijl hij op de computer is aangesloten. Door deze technologie zal uw eReader door uw computer herkend worden als een Android toestel en dus niet langer ondersteund worden door de Adobe Digital Editions software.

De eenvoudigste manier om gekochte eBooks naar uw tolino eReader over te zetten is door ze automatisch toe te voegen via tolino cloud. Bij het downloaden vanaf de tolino cloud, is Adobe DRM kopieerbeveiliging niet geactiveerd en hoeft u geen Adobe ID in te voeren om deze eBooks te lezen.

Als u er de voorkeur aan geeft om reeds aangeschafte eBooks in PDF en ePUB formaat via USB over te brengen, kunt u ze gewoon lokaal naar de tolino blijven  overzetten via een kabelverbinding. Zodra uw tolino eReader via de meegeleverde USB-kabel met de computer is verbonden en door de computer wordt herkend, kunt u de tolino eReader vanaf uw computer benaderen. U hebt nu de mogelijkheid om bestanden uit te wisselen tussen uw computer en uw tolino eReader. Bewaar uw eBooks altijd in de map “Boeken” op de harde schijf van de tolino eReader.

Hoe kan ik e-books uit mijn tolino-bibliotheek verwijderen?

U kunt e-books uit uw tolino-bibliotheek verwijderen door in het bibliotheek-overzicht lang op de e-book-cover te tikken. Hierdoor wordt een contextmenu geopend. Via dit menu kunt u het e-book verwijderen. Opmerking: in de tolino-cloud opgeslagen e-books blijven hier staan, maar nemen geen opslagruimte op uw apparaat in beslag. Indien gewenst, kunnen deze titels opnieuw worden gedownload.

Welke tolino klantgegevens worden door tolino op de mytolino merkwebsite opgeslagen?

Op onze internetpagina bieden wij gebruikers niet de mogelijkheid om zich te registreren door het opgeven van persoonsgegevens. Daarom worden er op de mytolino merkwebpagina’s geen persoonsgegevens verzameld, opgeslagen of gebruikt. Als u vragen over de registratie bij uw tolino boekhandel hebt (bijv. over uw klantenaccount bij Thalia, Hugendubel of Weltbild), richt u zich dan tot de verantwoordelijke klantenservice.

Welke gegevens worden in het kader van mijn bezoek aan de tolino merkwebpagina over mij verzameld?

Op onze website gebruiken wij de open source softwaretool Matomo (vroeger PIWIK) om het surfgedrag van onze gebruikers te analyseren. Zo analyseren we het gebruik van onze website en proberen we continu het aanbod van onze informatie te verbeteren. Het softwareprogramma Matomo plaatst een cookie op de computer van de gebruiker. Als afzonderlijke pagina’s van onze website worden opgeroepen, dan worden onderstaande gegevens opgeslagen:

– Twee bytes van de IP-gegevens van het oproepende systeem van de gebruiker (geanonimiseerde IP-gegevens)

– De opgeroepen webpagina

– De website van waaruit de gebruiker op de opgeroepen webpagina beland is (referrer)

– De onderliggende pagina’s die vanuit de opgeroepen webpagina worden opgeroepen

– De op de webpagina doorgebrachte tijd

– De frequentie waarmee de webpagina wordt opgeroepen

De software draait daarbij uitsluitend op de servers van onze website. De persoonsgegevens van de gebruiker worden alleen daar opgeslagen. De gegevens worden niet aan derden doorgegeven.

De software is zo ingesteld, dat de IP-gegevens niet volledig worden opgeslagen, maar dat 2 bytes van de IP-gegevens gemaskeerd worden (voorbeeld: 192.168.xxx.xxx). Op deze manier is het niet meer mogelijk om de onvolledige IP-gegevens te koppelen aan de computer die de website heeft opgeroepen.

Welke gegevens over mij worden opgeslagen op de tolino website?

We verwerken in principe alleen persoonsgegevens van onze gebruikers, voor zover dit nodig is voor het bieden van een functionele website en voor onze content en prestaties. Persoonsgegevens van onze gebruikers worden alleen verwerkt nadat de gebruiker daarvoor toestemming heeft gegeven. Een uitzondering wordt gevormd door het geval waarin het om praktische redenen niet mogelijk is om van tevoren toestemming te verkrijgen en de verwerking van de gegevens toegestaan is door wettelijke voorschriften.

Aangezien de tolino merkwebpagina noch over een eigen online winkel, noch over een klantenbestand beschikt, vindt er slechts zeer geringe opslag van gegevens plaats, die meestal aan het eind van de sessie weer gewist worden (bijv. zogenaamde session-cookies).

tolino cookies en tracking op de website:

Op onze website gebruiken wij de open source softwaretool Matomo (vroeger PIWIK) om het surfgedrag van onze gebruikers te analyseren. Zo analyseren we het gebruik van onze website en proberen we continu het aanbod van onze informatie te verbeteren. Het softwareprogramma Matomo plaatst een cookie op de computer van de gebruiker. Als afzonderlijke pagina’s van onze website worden opgeroepen, dan worden onderstaande gegevens opgeslagen:

– Twee bytes van de IP-gegevens van het oproepende systeem van de gebruiker (geanonimiseerde IP-gegevens)

– De opgeroepen webpagina

– De website van waaruit de gebruiker op de opgeroepen webpagina beland is (referrer)

– De onderliggende pagina’s die vanuit de opgeroepen webpagina worden opgeroepen

– De op de webpagina doorgebrachte tijd

– De frequentie waarmee de webpagina wordt opgeroepen

De software draait daarbij uitsluitend op de servers van onze website. De persoonsgegevens van de gebruiker worden alleen daar opgeslagen. De gegevens worden niet aan derden doorgegeven.

De software is zo ingesteld, dat de IP-gegevens niet volledig worden opgeslagen, maar dat 2 bytes van de IP-gegevens gemaskeerd worden (voorbeeld: 192.168.xxx.xxx). Op deze manier is het niet meer mogelijk om de onvolledige IP-gegevens te koppelen aan de computer die de website heeft opgeroepen.

tolino nieuwsbrief en gegevensbescherming:

Via de mytolino-webpagina’s worden geen nieuwsbrieven verstuurd aan klanten en gebruikers van de tolino boekhandel. Als u vragen hebt over de gegevensbescherming met betrekking tot de nieuwsbrief van uw boekhandel, richt u zich dan tot de desbetreffende klantenservice.

Registratie bij de tolino merkwebpagina en gegevensbescherming:

Op onze internetpagina bieden wij gebruikers niet de mogelijkheid om zich te registreren door het opgeven van persoonsgegevens. Daarom worden er op de mytolino merkwebpagina’s geen persoonsgegevens verzameld, opgeslagen of gebruikt. Als u vragen over de registratie bij uw tolino boekhandel hebt, richt u zich dan tot de verantwoordelijke klantenservice.

Contactformulier en e-mailcontact:

Op de internationale merkwebpagina’s van tolino vindt u contactformulieren, die u kunt gebruiken om elektronisch contact met ons op te nemen. Als een gebruiker gebruik maakt van deze mogelijkheid tot contact, dan worden de in het invoermasker ingevoerde gegevens op wens van de gebruiker gecodeerd aan ons of aan de klantenservice van de verantwoordelijke boekhandelaar (de keuze vindt meteen in het contactformulier plaats) verstuurd en na het versturen automatisch gewist. Afhankelijk van de invoer door de gebruiker wordt onderstaande informatie voor het behandelen van de vraag aan tolino media of aan de desbetreffende tolino boekhandelaar verstuurd:

– Contactgegevens: voornaam, achternaam, e-mailgegevens, (optioneel telefoonnummer)

– Aanvraaginformatie en jurisdictie: tolino boekhandel, producttoewijzing, reden voor de aanvraag, probleemomschrijving en categorisering (optioneel uploaden beeldmateriaal)

Voor de verwerking van de gegevens door de verantwoordelijke klantenservice wordt in het kader van het overdrachtsproces uw toestemming verkregen en verwezen naar deze privacyverklaring.

Het is ook mogelijk contact op te nemen via de ter beschikking gestelde e-mailgegevens. In dat geval worden de via de e-mail verstuurde persoonsgegevens van de gebruiker opgeslagen.

De aan ons gestuurde gegevens worden uitsluitend gebruikt voor de verwerking van het gesprek en daarna onmiddellijk gewist.

Tot wie moet ik me richten als ik aan mijn tolino boekhandel een verzoek tot informatie of tot verwijdering in de zin van de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wil doen?

Richt u zich voor uitgebreide informatie over de verwerking van uw gegevens tot de klantenservice van uw tolino boekhandel. Aangezien de tolino website alleen als portal fungeert en er geen omgang met klanten is, kan alleen uw tolino boekhandel u informatie verstrekken. De medewerkers van de klantenservice zullen u snel verder helpen en evt. het contact met de desbetreffende functionaris voor de gegevensbescherming tot stand brengen.

In onze privacyverklaring gebruiken wij begrippen die in de AVG gebruikt worden en daar gedefinieerd zijn. Om te zorgen dat u weet wat daarmee bedoeld wordt, willen wij de belangrijkste begrippen uitleggen.

  1. Persoonsgegevens

Persoonsgegevens zijn alle gegevens die betrekking hebben op een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon (hierna “betrokkene”). Als identificeerbaar wordt een natuurlijke persoon beschouwd die, direct of indirect, met name door middel van een identificator kan worden geïdentificeerd. Identificatoren zijn bijvoorbeeld een naam, een identificatienummer, locatiegegevens, een online identificator (bijv. IP-adressen of cookies) of een of meer bijzondere elementen die kenmerkend zijn voor de fysieke, fysiologische, genetische, mentale, economische, culturele of sociale identiteit van die natuurlijke persoon.

  1. Verwerking

Verwerking is elke met of zonder behulp van automatische procedures uitgevoerde bewerking of reeks van bewerkingen in samenhang met persoonsgegevens. Daaronder valt in principe elke omgang met persoonsgegevens zoals de verzameling, de opslag, de wijziging, het gebruik, de overdracht, de distributie, de verwijdering of de vernietiging enz.

  1. Verantwoordelijke

Als verantwoordelijke geldt een natuurlijke persoon of rechtspersoon, een overheidsinstantie, een dienst of een ander orgaan die/dat, alleen of samen met anderen, het doel van en de middelen voor de verwerking van persoonsgegevens vaststelt. De verantwoordelijke moet de toelaatbaarheid van de gegevensverwerking garanderen door middel van regelmatig te controleren technische en organisatorische maatregelen.

  1. Pseudonimisering

Pseudonimisering is het verwerken van persoonsgegevens op zodanige wijze dat de persoonsgegevens niet meer aan een specifieke betrokkene kunnen worden gekoppeld zonder dat er aanvullende gegevens worden gebruikt, mits deze aanvullende gegevens apart worden bewaard en technische en organisatorische maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de persoonsgegevens niet aan een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon worden gekoppeld.

  1. Verwerker

Een verwerker is een natuurlijke persoon of een rechtspersoon, overheidsinstantie, instelling of ander orgaan die/dat in opdracht van een verantwoordelijke persoonsgegevens verwerkt.

  1. Ontvanger

Een ontvanger is een natuurlijke persoon of rechtspersoon, een overheidsinstantie, een dienst of een ander orgaan, al dan niet een derde, aan wie/waaraan de persoonsgegevens worden verstrekt. Overheidsinstanties die mogelijk persoonsgegevens ontvangen in het kader van een bijzonder onderzoek overeenkomstig het Unierecht of het lidstatelijke recht, gelden echter niet als ontvangers.

  1. Derde

Een derde is een natuurlijke persoon of rechtspersoon, een overheidsinstantie, een dienst of een ander orgaan, niet zijnde de betrokkene, noch de verwerkingsverantwoordelijke, noch de verwerker, noch de personen, die onder rechtstreeks gezag van de verwerkingsverantwoordelijke of de verwerker gemachtigd zijn om de persoonsgegevens te verwerken.

  1. Toestemming

De toestemming is een instrument in privacyrechtelijke zelfbestemming. Het is de vrije, specifieke, geïnformeerde en ondubbelzinnige wilsuiting waarmee de betrokkene door middel van een verklaring of een andere ondubbelzinnig bevestigende handeling te verstaan geeft dat hij of zij akkoord gaat met de verwerking van zijn of haar persoonsgegevens. Een gegeven toestemming kan te allen tijde worden herroepen.