FAQ | eReader

2. Hier vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen over uw tolino eReader

2.1. Bij het openen van mijn e-book verschijnt de foutmelding “Dit e-book is DRM-beveiligd…” Wat kan ik doen?

Om auteursrechtelijk beschermde inhoud te beveiligen, zijn veel e-books voorzien van een DRM-beveiliging (Digital Rights Management). Voor het lezen van deze content hebt u een gebruikersaccount van Adobe (Adobe-ID) nodig. In het menu ziet u onder “Mijn accounts” de optie “Adobe DRM”: hier kunt u uw Adobe-ID opslaan en de tolino autoriseren. Een Adobe-ID kunt u eenvoudig en kosteloos rechtstreeks op de Adobe-website registreren.

2.2. De shop van mijn boekhandel is niet bereikbaar. Wat kan ik doen?

Het kan soms gebeuren dat de server van uw boekhandel wordt onderhouden en daarom gedurende korte tijd niet beschikbaar is. Probeer het later gewoon opnieuw. Als de fout blijft bestaan, dient u contact op te nemen met onze klantenservice.

2.3. Hoe beheer ik de cijfercode?

U kunt uw tolino e-reader via een cijfercode tegen onbevoegde toegang beveiligen. Ga hiervoor naar het hoofdmenu, selecteer “Instellingen” en hierna “Cijfercode” en stel hier uw PIN-code in. Tik hiervoor op de schuifregelaar en volg de instructies op uw tolino e-reader. Als u de cijfercode hebt opgeslagen, kan uw tolino e-reader alleen nog na de invoer van uw persoonlijke cijfercode worden gebruikt. Een onjuiste cijfercode kan onbeperkt worden ingevoerd zonder dat uw tolino e-reader wordt geblokkeerd. Natuurlijk kunt u door te tikken op “Cijfercode wijzigen” een nieuwe PIN vastleggen of door opnieuw op de schuifregelaar te tikken de cijfercode deactiveren.

Wanneer u de correcte cijfercode resp. de PIN-code bent vergeten, gaat u als volgt te werk: voor een snelle oplossing neemt u contact op met onze klantenservice.

2.4. Hoe deel ik mijn e-books in verzamelingen in?

U kunt de e-books in de tolino-bibliotheek op uw tolino e-reader in verzamelingen indelen. Open hiervoor de bibliotheekweergave “Naar mijn boeken” en tik onder “Verzamelingen” op de knop met het plus-teken in de menuregel. Ken nu een naam aan uw verzameling toe. Hierna kunt u de e-books kiezen die u aan deze verzameling wilt toewijzen. Natuurlijk blijven alle e-books die tot een verzameling behoren ook in de algemene weergave van uw tolino-bibliotheek zichtbaar. U kunt e-books ook uit het bibliotheek-overzicht aan verzamelingen toevoegen door langer op de cover van het e-book te tikken. Hierdoor wordt een contextmenu geopend waarmee u het betreffende e-book aan een bestaande of een nieuwe verzameling kunt toevoegen.

2.5. Hoe kan ik binnen een e-book navigeren en persoonlijke leesinstellingen uitvoeren?

Bladeren

Bij alle tolino-apparaten kunt u bladeren door te tikken op de rechter of linker kant van het scherm of door een veeggebaar. Enkele apparaten beschikken aanvullend over de functie “tap2flip” waarmee u door tikken op de achterkant van het apparaat kunt bladeren. Uitgebreide instellingen om te bladeren vindt u in het menu onder “Instellingen” en dan “Leesinstellingen”. Hier kunt u bijvoorbeeld tap2flip in- en uitschakelen of de modus voor linkshandigen activeren waardoor door het tikken op het linker schermgedeelte vooruit wordt gebladerd.

Leesinstellingen

Met uw tolino e-reader kunnen tijdens het lezen eenvoudig persoonlijke instellingen zoals lettertype en -grootte, de paginarand en de regelafstand, de uitlijning van de tekst of de helderheid worden aangepast. Open hiervoor het leesmenu door op het midden van het scherm te tikken.

 • Vorige-pijl sluit het boek
 • Draait de leesweergave
 • Inhoudsopgave
 • Notitieoverzicht
 • Instelling van de lettergrootte, het lettertype enz.
 • Schermhelderheid instellen / SmartLight in- en uitschakelen*
 • Binnen een boek zoeken

*Beschikbaarheid van SmartLight is afhankelijk van het model

2.6. Hoe kan ik e-books en teksten op andere apparaten (verder) lezen (synchronisatie)?

Met uw gebruikersaccount kunt u zich op tot wel vijf apparaten aanmelden. Natuurlijk kunt u de leesstatus tussen uw aangemelde apparaten synchroniseren. Dit regelt de tolino e-reader automatisch voor u als u het e-book na het lezen op de tolino e-reader sluit. Houd er rekening mee dat voor aan automatische synchronisatie beide eindapparaten verbinding moeten maken met internet.

U kunt de synchronisatie ook op elk gewenst moment handmatig starten door in de weergave “Mijn boeken” op de rondlopende pijl in de rechter hoek te tikken. Zorg er ook hier weer voor dat uw apparaat over een actieve internetverbinding beschikt.

2.7. Hoe kan ik e-books uit mijn tolino-bibliotheek verwijderen?

U kunt e-books uit uw tolino-bibliotheek verwijderen door in het bibliotheek-overzicht lang op de e-book-cover te tikken. Hierdoor wordt een contextmenu geopend. Via dit menu kunt u het e-book verwijderen. Opmerking: in de tolino-cloud opgeslagen e-books blijven hier staan, maar nemen geen opslagruimte op uw apparaat in beslag. Indien gewenst, kunnen deze titels opnieuw worden gedownload.

2.8. Hoe kan ik mijn e-books van andere boekenwinkels met mijn tolino-bibliotheek koppelen (bibliotheek-koppeling)?

Als u bij meerdere tolino-partners e-books hebt gekocht, kunt u uw tolino-bibliotheken aan elkaar koppelen en zo uw e-books centraal beheren en lezen. De koppeling en het beheer van uw aangemelde apparaten kunt u eenvoudig zelf uitvoeren.

 1. stap: ga op de tolino e-reader naar het hoofdmenu.

Start vanaf de startpagina van uw tolino e-reader (die bereikt u altijd rechtstreeks via de Home-knop op de voorkant) het hoofdmenu door op het symbool met de drie streepjes in de linker bovenhoek van het scherm te tikken.

 1. stap: ga vanuit het hoofdmenu naar het gedeelte “Mijn accounts”.

In het hoofdmenu van de tolino e-reader kiest u nu de optie “Mijn accounts”. Controleer of uw tolino e-reader nu meldt dat u bent aangemeld. Wanneer uw e-reader momenteel niet is aangemeld, kunt u deze nu met uw tolino boekwinkel-toegangsgegevens aanmelden.

 1. stap: ga naar het menu voor de tolino “Bibliotheek-koppeling”.

Zodra de tolino e-reader is aangemeld, tikt u op de menuoptie “Bibliotheek-koppeling”. In de volgende weergave ziet u opnieuw een overzicht over de functies van de tolino bibliotheek-koppeling – u kunt dit via “Volgende” overslaan. De nu volgende privacyverklaring dient u door te lezen en hierna via “Volgende” te bevestigen.

 1. stap: verbinding tot stand brengen

Kies nu in het overzicht van de te koppelen tolino-boekhandels de gewenste tolino-winkel waarvoor u eveneens een klantaccount hebt en klik rechts naast het dealerlogo op de knop “Koppelen”.

 1. stap: tolino-boekhandelaccount aanmelden

Om uw bestaande klantaccount aan de nieuw gekozen tolino-boekhandelaccount te koppelen, moet u zich nu met uw toegangsgegevens aanmelden. Bevestig door invoer van uw toegangsgegevens van de boekhandel dat u als eigenaar van deze klantaccount de koppeling wilt uitvoeren. Na een bevestiging zijn de beide tolino-bibliotheken met elkaar gekoppeld en kunt u uw reeds gekochte e-books via de tolino-cloud in uw bestaande tolino-bibliotheek laden.

2.9. Hoe kan ik op de tolino e-reader inloggen?

Om op uw tolino e-reader e-books te kunnen bestellen en toegang te krijgen tot reeds gekochte e-books resp. tot uw tolino-bibliotheek, is een aanmelding met uw toegangsgegevens vereist. Tik hiervoor ofwel op het startscherm van uw tolino e-reader op “Nu aanmelden” of selecteer via het hoofdmenu “Mijn accounts” en hierna “Nu aanmelden”. Wanneer u nog geen klantaccount hebt, kunt u hier eveneens een nieuwe account aanmaken. In het gedeelte “Mijn accounts” krijgt u bovendien een overzicht over alle accounts waarmee u op de tolino e-reader bent aangemeld, bijv. uw Adobe DRM-account voor het lezen van e-books met kopieerbeveiliging.

Let op het volgende: als u uw tolino e-reader bij een tolino-boekhandel koopt, is deze op de shop van de boekhandel ingesteld. Als u later van boekhandel-shop wilt wisselen, kunt u door een bibliotheekkoppeling de tolino-bibliotheken van beide shops eenvoudig samenvoegen.

2.10. Hoe lees ik e-books met kopieerbeveiliging (DRM) op de tolino e-reader?

e-books op uw tolino e-reader gebruiken eigenlijk maar zelden de kopieerbeveiliging Adobe® DRM (Digital Rights Management met bestandsformaat “.acsm”). Als u toch een e-book op de tolino e-reader wilt openen dat door Adobe® DRM wordt beveiligd, verschijnt er een melding en wordt u gevraagd om hiervoor uw Adobe®-ID in te voeren. Sommige e-books zoals die van een openbare bibliotheek worden door Adobe® DRM tegen kopiëren beveiligd of kunnen alleen gedurende een bepaalde tijd worden gelezen. Ook hiervoor hebt u een Adobe-ID nodig.

1.Registreer een Adobe®-ID

Voor een aanmelding gaat u naar www.adobe.com en geeft u uw gegevens op. Zodra de registratie is afgesloten, ontvangt u een bevestigingslink via e-mail. Als u op deze link klikt en uzelf authentificeert, is het aanmeldingsproces beëindigd. Uw opgegeven e-mailadres is nu ook uw Adobe-ID.

 1. Invoeren van de Adobe®-ID op de tolino

Om e-books met Adobe® DRM te kunnen lezen, hoeft u zich alleen nog bij uw tolino e-reader aan te melden. Ga hiervoor naar het menu onder “Mijn accounts” en selecteer de laatste optie “Adobe® DRM”. Geef hier a.u.b. uw e-mailadres en uw wachtwoord op om uzelf aan te melden. Tik hierna op “Autoriseren”. U bent nu aangemeld en kunt ook door Adobe® DRM beveiligde e-books lezen.

2.11. Hoe pas ik de achtergrondafbeelding aan die verschijnt op het slaapscherm van mijn tolino?

U heeft de mogelijkheid om de achtergrondafbeelding in de slaapstand (slaapscherm) direct op de tolino eReader aan te passen. Selecteer hiervoor in het hoofdmenu "Instellingen" en vervolgens "Verdere instellingen". Daar heeft u de mogelijkheid om het tolino gezicht, uw laatst gelezen eBook of uw eigen afbeelding als achtergrondafbeelding te kiezen. Om uw eigen foto als achtergrond in te stellen

Sla je gekozen slaapscherm op je computer op in je bestanden onder "Afbeeldingen". U kunt uw eigen afbeeldingsbestanden gebruiken als slaapscherm, ze moeten een formaat hebben van 1264 x 1680 pixel en worden opgeslagen als png.

Verbind vervolgens uw computer met uw eReader via een USB kabel. Op uw computer klikt u met de rechtermuisknop op het slaapscherm dat u net hebt opgeslagen in de map "Afbeeldingen" en selecteert u "Kopiëren".

Selecteer nu uw aangesloten eReader op uw computer. Daar selecteert u de DCIM map met een dubbele linkse klik. In deze map klikt u met de rechtermuisknop en slaat u de afbeelding op met de optie "Plakken".
Neem nu uw eReader in eigen handen. In het menu van uw eReader, opent u gewoon de sectie "Instellingen". Selecteer daar "Meer instellingen". Klik op de volgende pagina tot u de categorie "Slaapscherm" ziet. Om uw slaapscherm als een persoonlijk slaapscherm in te stellen, selecteert u "Eigen afbeelding uit map" en selecteert u de juiste afbeelding uit uw bestanden. Nu bent u klaar met het instellen van uw persoonlijke slaapscherm.

2.12. Hoe verbind ik de tolino e-reader met internet?

U kunt uw tolino e-reader via een draadloos netwerk (wifi) met internet verbinden.

Via wifi verbinden: selecteer het hoofdmenu “Instellingen” en hierna “Wifi en vliegtuigmodus” om uw tolino e-reader op een draadloos netwerk aan te melden. Als de wifi-functie is uitgeschakeld, activeert u deze door te tikken op “wifi”. Als wifi is ingeschakeld, herkent uw tolino e-reader alle draadloze netwerken die in de buurt beschikbaar zijn. Tik op het gewenste netwerk om het te selecteren. Als het door een wachtwoord is beveiligd, verschijnt er een dialoogvenster. Geef een geldig wachtwoord op. Nadat u de invoer door een tik op “Verbinden” hebt bevestigd, maakt uw tolino e-reader via wifi verbinding met internet.

2.13. Hoe voer ik voor mijn tolino e-reader een software-update uit?

Zodra er een update voor uw tolino e-reader beschikbaar is, wordt u meteen op de tolino e-reader over de update geïnformeerd. Let op het volgende: uw tolino e-reader moet hiervoor via wifi met internet verbonden zijn.

Wanneer u uw tolino e-reader doorgaans zonder wifi-verbinding gebruikt, raden wij u aan om de tolino e-reader toch af en toe (ca. om de 2 maanden) met wifi te verbinden en eventuele updates te installeren. Wanneer u concrete storingen op de tolino e-reader opmerkt, raden wij u aan om meteen te controleren of er een software-update beschikbaar is. Als u wilt controleren of er een update voor uw tolino e-reader beschikbaar is, gaat u als volgt te werk:

 1. Ga in het menu van uw tolino e-reader naar de instellingen (drie streepjes linksboven op de startpagina)
  2. Kies in het submenu de optie “Informatie en hulp”.
  3. In het hierna weergegeven overzicht vindt u de knop “Naar nieuwe versie zoeken”. Hier wordt tevens uw actuele softwareversie getoond. Tik op deze knop – de tolino e-reader zoekt nu online naar een eventuele update.
  5. Wanneer er een update beschikbaar is, wordt deze nu op de tolino e-reader weergegeven.
  6. Bevestig de installatie van de software-update op het scherm. De update wordt nu geïnstalleerd en de tolino e-reader wordt opnieuw gestart.

Na de herstart van uw tolino e-reader kunt u natuurlijk direct doorgaan met lezen.

U kunt ook handmatig controleren of uw tolino e-reader over de nieuwste software beschikt. Hiervoor gaat u naar mytolino.de. Hier vindt u aan de linker kant onder de menuoptie Service de actuele updates. Selecteer hiervoor uw apparaat in de lijst en controleer of de actuele software met die op het apparaat overeenkomt.

U kunt ook een handmatige update uitvoeren. Hiervoor moet u eerst de meest actuele softwareversie via de mytolino-website downloaden. Hierna verwijdert u de SD-geheugenkaart (indien aanwezig) uit uw tolino en verbindt u deze via de USB-kabel met uw pc. Nu opent u de directory “MIJN TOLINO” in de Explorer en zet u het update-bestand “update.zip” rechtstreeks naar het hoofdmenu over. Koppel de verbinding nu veilig van de pc los en start het apparaat opnieuw op. Na de herstart wordt de update automatisch gestart.

2.14. Hoe zet ik gekochte of eigen content op de tolino e-reader?

Alle e-books of andere bestanden die u in ePUB- en PDF-formaat (open standaardformaten) in uw bezit hebt, kunt u op uw tolino e-reader opslaan en lezen. Om de e-books naar uw tolino e-reader over te zetten, zijn er twee mogelijkheden:

1) e-books overzetten via de tolino-cloud

De overdracht van uw e-books in ePUB- en PDF-formaat kunt u eenvoudig met de tolino-webreader uitvoeren. Meldt u zich hier met uw toegangsgegevens aan en zet de door u gekochte e-books met behulp van de tolino-webreader gewoon naar uw tolino-cloud over. Meld uw tolino e-reader zoals gewoonlijk met uw toegangsgegevens aan en start de synchronisatie met de tolino-cloud op de tolino e-reader. Zodra u nu op uw tolino e-reader naar de tolino-bibliotheek gaat (internetverbinding via wifi is vereist), worden de in de tolino-cloud opgeslagen e-books weergegeven. Om deze lokaal naar uw tolino te downloaden, tikt u gewoon op de betreffende cover van het e-book. Het e-book wordt dan op de tolino e-reader opgeslagen en u kunt beginnen met lezen.

2) e-books overzetten met behulp van een kabel (sideloading)

U kunt reeds gekochte e-books in PDF- of ePUB-formaat gewoon via een kabelverbinding lokaal op de tolino overzetten. Zodra uw tolino e-reader via de meegeleverde USB-kabel met de computer is verbonden en door deze werd herkend, hebt u vanaf uw computer toegang tot de tolino e-reader. U kunt nu bestanden tussen uw computer en uw tolino e-reader uitwisselen. Sla uw e-books a.u.b. altijd in de map “Books” op de harde schijf van de tolino e-reader op.

Wij raden u \aan om gekochte e-books via de tolino-cloud automatisch toe te voegen en niet via de USB-aansluiting. Het voordeel: als u e-books uit de tolino-cloud downloadt, wordt de kopieerbeveiliging Adobe DRM niet actief en hoeft u geen Adobe-ID op te geven om deze e-books te lezen.

Belangrijke informatie: tijdens de gegevensuitwisseling mag de verbinding niet worden verbroken. Verwijder het gegevensdragersymbool van de tolino e-reader en van de microSD-kaart altijd op de computer, voordat u de kabelverbinding tussen de tolino e-reader en de computer loskoppelt of de microSD-kaart verwijdert.

Let op het volgende: bij bepaalde formaten zoals het AZW-formaat (geen open standaardformaat), is een overdracht resp. het openen van de e-books niet mogelijk.

2.15. Hoe zet ik mijn tolino e-reader op de fabrieksinstellingen terug?

Om uw tolino e-reader op de fabrieksinstellingen terug te zetten, kiest u eerst het menusymbool in de linker bovenhoek van uw beeldscherm. Selecteer hierna de menuoptie “Instellingen”, daarna “Aanvullende instellingen” en blader aan de onderste schermrand zover tot u de optie “Op fabrieksinstellingen terugzetten” ziet. Houd er a.u.b. rekening mee dat hierdoor al uw persoonlijke gegevens en instellingen verloren gaan.

2.16. Hoeveel e-books kan ik op mijn tolino e-reader opslaan?

U kunt afhankelijk van het model en de opslagruimte tussen 2.000 en 6.000 e-books op uw tolino e-reader opslaan.

Wanneer de opslagruimte vol is, kunt u e-books lokaal van uw tolino e-reader verwijderen zonder dat uw gekochte titels verloren gaan: deze blijven in de tolino-cloud staan en kunnen op elk gewenst moment opnieuw worden gedownload. Titels die u zelf in het geheugen van uw tolino e-reader hebt opgeslagen, kunnen voor de gegevensbeveiliging eveneens naar de tolino-cloud worden geüpload of via de USB-verbinding naar uw computer worden gekopieerd.

Bij sommige modellen kunt u aanvullend een SD-geheugenkaart plaatsen om de opslagcapaciteit uit te breiden. Dit geldt voor de volgende modellen:

tolino shine 1
tolino vision 1

2.17. Ik heb problemen bij het inloggen via wifi. Wat kan ik doen?

Als uw tolino e-reader geen verbinding kan maken met het wifi-netwerk, kan dit verschillende oorzaken hebben. Hier vindt u nuttige tips om typische foutoorzaken uit te sluiten en wifi-problemen met uw tolino eventueel zelf op te lossen. Controleer a.u.b. het volgende:

 1. Werd op de tolino per ongeluk de vliegtuigmodus ingeschakeld?
  In de vliegtuigmodus wordt de wifi-verbinding van uw tolino e-reader automatisch uitgeschakeld. De vliegtuigmodus is geactiveerd als in de statusbalk rechtsboven van de schermrand een vliegtuigsymbool wordt weergegeven. In het hoofdmenu kunt u de vliegtuigmodus uitschakelen door te wisselen naar “Wifi”.
 2. Probeert u eventueel om de tolino met het verkeerde wifi-netwerk te verbinden?
  Controleer of u het juiste draadloze netwerk hebt geselecteerd. Zorg ervoor dat u in de veiligheidsinstellingen van uw wifi-netwerk de wifi voor alle computers resp. apparaten vrijgeeft. Idealiter test u uw gegevens parallel met behulp van een ander apparaat, bijv. een smartphone. Wanneer hier zonder problemen een verbinding tot stand komt, is er sprake van een andere foutoorzaak.
 3. Bevat de naam van uw wifi-netwerk of uw wachtwoord eventueel een umlaut of diakritische tekens?
  Diakritische tekens zijn bijv. letters die zijn voorzien van haakjes, boogjes of punten (zoals â, é, ő). Dergelijke tekens, een umlaut in wifi-namen (SSID) of wifi-wachtwoorden kunnen tot problemen leiden bij het maken van een verbinding. Afhankelijk van de umlautcodering van uw specifieke router, kan het gebeuren dat uw tolino e-reader geen toegang krijgt tot het wifi-netwerk.
 4. Te zwak wifi-signaal en instabiele wifi?
  Met name bij dikke muren in grote huizen en als er geen wifi-repeater wordt gebruikt, kan het zijn dat de signaalsterkte voor de wifi-verbinding op uw locatie te zwak resp. instabiel is. Zorg er daarom voor dat de signaalkwaliteit en de signaalbeschikbaarheid op uw locatie voldoende is. Wissel eventueel van locatie en verklein de afstand tot de router.
 5. Is de verkeerde datum op de tolino e-reader ingesteld?
  U kunt in de instellingen van uw tolino e-reader onder andere de datum handmatig selecteren. Wanneer u de datum om enigerlei reden per ongeluk verkeerd en niet automatisch hebt ingesteld, kan dat tot problemen bij de verbinding met de wifi-router leiden. Stel in dit geval de juiste datum op uw tolino e-reader in en probeer opnieuw om de tolino met wifi te verbinden.
 6. Gebruikt u een incompatibele frequentieband? Verbindingen met een 5 GHz wifi-netwerk opbouwen.
  Op grond van de ingebouwde hardware-modules ondersteunen tolino e-readers uitsluitend wifi-netwerken met een frequentieband van 2,4 GHz met een grote reikwijdte. Een wifi-verbinding van uw tolino met 5 GHz wifi is niet mogelijk. Controleer a.u.b. de frequentieband van uw wifi-router en de bijbehorende instellingen om de foutoorzaak te verhelpen. Bij twijfel kunt u het beste de gebruikshandleiding van de router raadplegen. Wanneer u voor uw andere apparaten standaard een 5 GHz wifi-verbinding gebruikt, moet u ervoor zorgen dat uw router voor de tolino e-readers ook de 2,4 GHz-frequentie gebruikt – dus dat hij beide frequenties aanbiedt.
 7. Gebruikt u een verouderde wifi-encryptiemethode, bijv. WPA1/2 met TKIP of WEP?
  Om de veiligheid van uw wifi-netwerk te waarborgen en tegen onbevoegde toegang te beveiligen, zijn er diverse encryptiemethoden die u via uw router kunt configureren. De encryptieprotocollen hebben zich in de loop der tijd doorontwikkeld, zodat bepaalde encryptiemethoden intussen als onveilig en verouderd worden beschouwd. Onze tolino e-readers ondersteunen uitsluitend actuele en veilige encryptiemethoden. Daarom is een verbinding met een wifi-netwerk dat de verouderde encryptiemethode TKIP gebruikt na de update naar software-versie 11.2.2. niet meer mogelijk. Controleer a.u.b. de encryptieprotocollen van uw wifi-netwerk als uw tolino geen verbinding met het wifi-netwerk kan maken. Uw wifi-encryptie dient op WPA1/2 CCMP(AES) te zijn ingesteld.

2.18. Ik heb problemen bij het inloggen. Wat kan ik doen?

Als u inlogproblemen hebt met uw tolino e-reader, raden wij u aan om het inlogproces via uw computer te herhalen. Als het inloggen dan nog niet lukt, kan het zijn dat de server momenteel wordt onderhouden en er hierdoor verbindingsproblemen ontstaan. Als dit probleem blijft bestaan, dient u contact op te nemen met onze klantenservice.

2.19. Ik heb problemen bij het verbinden van de tolino e-reader met de computer. Wat kan ik doen?

Het kan gebeuren dat uw Windows-computer de tolino e-reader niet herkent. In dit geval raden wij u de volgende stappen aan:

 1. Controleer of de USB-poort defect is en probeer een andere USB-aansluiting op uw pc.
 2. Controleer of de USB-kabel defect is en probeer een andere kabel.
 3. Controleer of de aansluiting van de tolino e-reader vies is en maak deze eventueel schoon.
 4. Open het “Apparaatbeheer” op uw pc en controleer of de tolino e-reader wordt weergegeven. Zo ja, controleert u of u een nieuwe driver moet installeren.

Speciaal voor de tolino vision 6, tolino epos 3 en tolino shine 4 en Mac gebruikers:

De tolino vision 6, tolino epos 3 en tolino shine 4 gebruikt MTP (Media Transfer Protocol) voor gegevensuitwisseling via USB. Dit heeft het voordeel dat de tolino eReader gebruikt kan blijven worden terwijl hij op de computer is aangesloten. MacOS ondersteunt deze methode echter niet zonder extra software. Vaak is dit al geïnstalleerd door andere programma's, zo niet, dan kunt u bijvoorbeeld een van deze programma's gebruiken:

https://android.com/filetransfer

https://openmtp.ganeshmrvel.com

In dit verband willen wij erop wijzen dat wij geen enkele garantie kunnen aanvaarden voor software van derden. Gebruik op eigen risico.

2.20. Ik kan mijn e-book niet openen. Wat kan ik doen?

Controleer a.u.b. uw internetverbinding. Om de titel op de tolino e-reader (door te tikken op het e-book) voor het eerst te openen en hiermee automatisch op uw eindapparaat op te slaan, is een internetverbinding vereist. Hierna kan het e-book op elk moment ook zonder internetverbinding worden gelezen.

2.21. Is mijn tolino e-reader beschermd tegen water?

Bepaalde tolino e-readers zijn door de zogenoemde Water Protection van HZO van binnenuit tegen zoet water beschermd. Zij kunnen tegen een onderdompeling in water gedurende 30 minuten tot een diepte van 1 meter, resp. van tot wel 2 meter gedurende tot wel 60 minuten (het laatste geldt alleen voor de tolino vision 5 en de tolino epos 2). Wanneer uw tolino per ongeluk met andere vloeistoffen in aanraking komt, spoelt u hem met kraanwater af en laat u hem gedurende 48 uur drogen.

De volgende modellen zijn tegen water beschermd:

tolino vision
tolino vision 3 HD
tolino vision 4 HD
tolino vision 5
tolino epos
tolino epos 2

2.22. Kan ik een e-book ook zonder internetverbinding lezen?

Ja, u kunt een e-book ook zonder een actieve internetverbinding lezen voor zover u het eenmalig naar het betreffende eindapparaat (tolino e-reader, smartphone of pc) hebt gedownload. Tik hiervoor gewoon op de met een tolino cloud-symbool gemarkeerde titel in de tolino-bibliotheek op de tolino e-reader. De inhoud wordt dan naar uw tolino e-reader gedownload en lokaal opgeslagen, zodat u meteen kunt beginnen met het lezen van het e-book.

2.23. Kan ik woorden in het e-book opzoeken of vertalen?

Om in een e-book losse termen te vertalen of op te zoeken, tikt u op de betreffende term en houdt u uw vinger wat langer op de term. In het contextmenu kunt u vervolgens de vertaal- en opzoekfunctie gebruiken. De eerste keer wordt u gevraagd om de woordenboeken te downloaden. U hebt de keuze uit de woordenboeken Frans-Nederlands en Engels-Nederlands. Het aantal woordenboeken wordt permanent uitgebreid. Deze kunt u door het aantikken van het gewenste woordenboek via de tolino e-reader gewoon downloaden.

2.24. Mijn tolino eReader reageert niet meer. Hoe voer ik een reset uit?

In zeldzame gevallen kan het scherm “bevriezen” en uw tolino eReader kan stoppen met reageren. In dit geval, gelieve een reset uit te voeren. Volg de specifieke instructies voor uw toestel. Als u niet zeker weet welk apparaat u gebruikt, neem dan contact op met de klantenservice van uw boekhandelaar en beschrijf uw tolino in detail, zodat u de juiste resetprocedure kunt uitvoeren om hardwareschade te voorkomen.

tolino epos, tolino epos 2, tolino vision 5, tolino shine 3, tolino page 2:

Houd de aan/uit-knop ongeveer 10-15 seconden ingedrukt. Wees geduldig en houd de knop ingedrukt tot u de herstelpagina ziet. Hier krijgt u 3 opties om uit te kiezen. Selecteer de optie “Start het systeem” die automatisch in het zwart wordt weergegeven. Als dit niet het geval is, navigeert u door de opties door kort op de aan/uit-schakelaar te drukken. Zodra de juiste functie is geselecteerd, drukt u ongeveer 3 seconden op de aan/uit-knop, alsof u het apparaat weer wilt inschakelen.

tolino vision, tolino vision2, tolino vision3, tolino vision4, tolino shine, tolino shine2, tolino page:

Om een reset uit te voeren, drukt u gewoon op de reset-knop. Deze bevindt zich in een kleine opening aan de onderkant van uw tolino eReader. Steek bijvoorbeeld een paperclip in de opening tot u een lichte weerstand voelt. Uw tolino eReader zal dan opnieuw opstarten.

2.25. Mijn tolino eReader wordt niet meer herkend door Adobe Digital Editions. Wat kan ik doen?

De tolino vision 6, shine 4 en epos 3 gebruikt MTP (Media Transfer Protocol) voor gegevensuitwisseling via USB. Dit heeft als voordeel dat de tolino eReader gebruikt kan blijven worden terwijl hij op de computer is aangesloten. Door deze technologie zal uw eReader door uw computer herkend worden als een Android toestel en dus niet langer ondersteund worden door de Adobe Digital Editions software.

De eenvoudigste manier om gekochte eBooks naar uw tolino eReader over te zetten is door ze automatisch toe te voegen via tolino cloud. Bij het downloaden vanaf de tolino cloud, is Adobe DRM kopieerbeveiliging niet geactiveerd en hoeft u geen Adobe ID in te voeren om deze eBooks te lezen.

Als u er de voorkeur aan geeft om reeds aangeschafte eBooks in PDF en ePUB formaat via USB over te brengen, kunt u ze gewoon lokaal naar de tolino blijven  overzetten via een kabelverbinding. Zodra uw tolino eReader via de meegeleverde USB-kabel met de computer is verbonden en door de computer wordt herkend, kunt u de tolino eReader vanaf uw computer benaderen. U hebt nu de mogelijkheid om bestanden uit te wisselen tussen uw computer en uw tolino eReader. Bewaar uw eBooks altijd in de map "Boeken" op de harde schijf van de tolino eReader.

2.26. Waarom staat mijn gelezen e-book niet meer in de tolino-bibliotheek?

Zodra u een e-book hebt gelezen, wordt het in het titeloverzicht onder “Mijn boeken” niet meer getoond en naar de verzameling “Gelezen boeken” verplaatst. In het auteursoverzicht worden de boeken echter nog wel weergegeven. Als u uw gelezen e-book weer als ongelezen wilt markeren en zodoende weer naar het titeloverzicht onder “Mijn boeken” wilt verplaatsen, opent u de verzameling en tikt u wat langer op het betreffende e-book en selecteert u “Als ongelezen markeren” in het nu verschijnende contextmenu. Als alternatief kunt u in de verzameling “Gelezen boeken” ook via het functiemenu (drie punten rechtsboven) de optie “Boeken als ongelezen markeren” selecteren en een of meer e-books door deze te selecteren als ongelezen markeren.

2.27. Wat kan ik doen als mijn software-update niet werkt?

Als u problemen hebt met de software-update, raden wij u aan eerst een reset uit te voeren. Volg de specifieke instructies voor uw toestel. Als u niet zeker weet welk apparaat u gebruikt, neem dan contact op met de klantenservice van uw boekhandelaar en beschrijf uw tolino in detail, zodat u de juiste resetprocedure kunt uitvoeren om hardwareschade te voorkomen.

tolino epos, tolino epos 2, tolino vision 5, tolino shine 3, tolino page 2:

Houd de aan/uit-knop ongeveer 10-15 seconden ingedrukt. Wees geduldig en houd de knop ingedrukt tot u de herstelpagina ziet. Hier krijgt u 3 opties om uit te kiezen. Selecteer de optie “Start het systeem” die automatisch in het zwart wordt weergegeven. Als dit niet het geval is, navigeert u door de opties door kort op de aan/uit-schakelaar te drukken. Zodra de juiste functie is geselecteerd, drukt u ongeveer 3 seconden op de aan/uit-knop, alsof u het apparaat weer wilt inschakelen.

tolino vision, tolino vision2, tolino vision3, tolino vision4, tolino shine, tolino shine2, tolino page:

Om een reset uit te voeren, drukt u gewoon op de reset-knop. Deze bevindt zich in een kleine opening aan de onderkant van uw tolino eReader. Steek bijvoorbeeld een paperclip in de opening totdat u een lichte weerstand voelt. Uw tolino eReader zal dan opnieuw opstarten.

2.28. Welke e-bookformaten kan ik op mijn tolino e-reader lezen?

Uw tolino e-reader ondersteunt de meest gangbare e-bookformaten: ePUB en PDF, elk zonder DRM (kopieerbeveiliging), met digitaal watermerk en met Adobe DRM. Bovendien kunt u bestanden in TXT-formaat op uw tolino e-reader opslaan en lezen.

2.29. Welke garantie geldt voor mijn tolino e-reader?

Omvang van de garantie voor de tolino e-reader

Wanneer in de eerste 12 resp. 24 maanden (afh. van het apparaat) vanaf de aankoopdatum bij een dealer een productiegerelateerde materiaal- en/of fabricagefout (hierna “gebrek”) bij de tolino optreedt, kunt u een beroep doen op de garantie die werd afgegeven door Longshine Technologie GmbH. De garantietermijn wordt niet verlengd door garantiewerkzaamheden.

Garantiewerkzaamheden voor de tolino e-reader

De firma Longshine voldoet aan de garantieverplichting voor gebreken door een kosteloze reparatie of de vervanging van het defecte apparaat door een nieuw product. Vervangen onderdelen en apparaten worden het eigendom van Longshine Technologie GmbH.

Uitsluiting van de garantie

Onder de garantie vallen geen optionele accessoires en gebreken die door een onjuist gebruik, bedieningsfouten of door externe invloeden zijn ontstaan. Uitgesloten van garantie zijn tevens verbruiks- en slijtageonderdelen zoals batterijen die alleen op grond van hun gebruik hun functie verliezen. Eventuele kosten voor modificaties of aanpassingen van de e-reader die nodig zijn om hem aan de nationale technische of veiligheidsrelevante eisen van een land aan te passen waarin het apparaat niet is gekocht, maar moet worden gebruikt, worden door deze garantie niet gedekt.

Gebruik maken van de garantie voor de tolino e-reader

Om gebruik te kunnen maken van de garantie van uw tolino e-reader, hebt u de aankoopbon (factuur, bonnetje) nodig waarop de aankoopdatum en de modelomschrijving van het apparaat vermeld staan. Het gebrek moet binnen de garantietermijn door u aan Longshine Technologie GmbH worden doorgegeven.

Hiervoor vindt u de volledige contactgegevens van Longshine Technologie GmbH onderaan de tekst.

Gegevensbeveiliging

Wanneer u de tolino e-reader opstuurt, kunnen wij geen garantie voor de op het apparaat opgeslagen gegevens afgeven. Wij raden u daarom aan om de gegevens elders op te slaan, voordat u uw tolino e-reader opstuurt.

Wanneer u aanvullende vragen hebt over de garantie van uw tolino, neemt u contact op met de betreffende klantenservice van uw boekhandel.

Contact met de garantieverlener en fabrikant van de tolino e-reader:

Adres:

Longshine Technologie GmbH
An der Strusbek 9
22926 Ahrensburg
Deutschland

Hotline: +49 4102 49 22 33
tolino@longshine.de