tolino shine color

1. Problemen oplossen (tolino shine color)

1.1. Als ik mijn eBook open, krijg ik de foutmelding 'Dit eBook is DRM-beveiligd...'. Wat kan ik doen?

Om auteursrechtelijk beschermde inhoud te beschermen, zijn veel eBooks voorzien van DRM-beveiliging (Digital Rights Management). Om deze inhoud te kunnen lezen, heb je een Adobe-gebruikersaccount (Adobe-ID) nodig. Volg hiervoor de instructies in hoofdstuk 2.10 Hoe lees ik eBooks met kopieerbeveiliging (DRM) op de tolino-eReader?

1.2. De winkel van mijn boekhandelaar is niet beschikbaar. Wat kan ik doen?

Het kan af en toe gebeuren dat de server van je boekhandelaar gedurende een korte periode niet beschikbaar is vanwege onderhoud. Probeer het later opnieuw. Als de fout zich blijft voordoen, neem dan contact op met de klantenservice van je boekhandelaar.

1.3. Ik heb problemen met de wifiverbinding. Wat kan ik doen?

Problemen met de wifiverbinding van je tolino-eReader kunnen verschillende oorzaken hebben. Hier vind je tips om veelvoorkomende oorzaken uit te sluiten en eventuele wifiproblemen zelf op te lossen. Controleer het volgende:

1. Probeer je je tolino met een verkeerd wifinetwerk te verbinden?

Controleer of je de juiste draadloze netwerkverbinding hebt geselecteerd. Zorg ook dat je wifi voor alle computers en apparaten inschakelt in de beveiligingsinstellingen van je wifinetwerk. Probeer of je met een ander apparaat zoals een smartphone verbinding met je wifinetwerk kunt maken. Als dat zonder problemen lukt, is er een andere oorzaak van de fout.

2. Te zwak of instabiel wifisignaal?

Vooral in grote huizen met dikke muren is het mogelijk dat het wifisignaal te zwak of instabiel is voor een goede wifiverbinding als je geen wifirepeater gebruikt. Zorg er daarom voor dat je een sterk en stabiel wifisignaal hebt op de plek waar je je eReader wilt gebruiken of kies een plek die dichter bij de router is.

3. Gebruik je een verouderde wifiversleutelingsmethode, zoals WPA1/2 met TKIP of WEP?

Om de veiligheid van je wifinetwerk te garanderen en het te beschermen tegen ongeoorloofde toegang, kun je verschillende versleutelingsmethoden configureren op je router. Versleutelingsprotocollen zijn in de loop van de tijd geëvolueerd, waardoor sommige versleutelingsmethoden nu als onveilig en verouderd beschouwd worden. Onze tolino-eReaders ondersteunen alleen actuele en veilige versleutelingsmethoden. Daarom is het na het bijwerken naar softwareversie 11.2.2 niet meer mogelijk om verbinding te maken met een wifinetwerk dat de verouderde versleutelingsmethode TKIP gebruikt. Controleer de versleutelingsprotocollen van je wifinetwerk als je tolino geen wifiverbinding tot stand kan brengen. Je wifiversleuteling moet ingesteld zijn op WPA1/2 CCMP(AES).

4. Mijn wifinetwerk staat niet in de keuzelijst. Wat kan ik doen?
Soms worden netwerken niet in de keuzelijst weergegeven omdat ze verborgen zijn. Een netwerk dat niet op je tolino-eReader wordt weergegeven, kun je handmatig toevoegen door onderaan de keuzelijst op 'Netwerk toevoegen' te tikken en zelf de netwerknaam, de versleutelingsmethode en het wachtwoord voor de wifiverbinding in te voeren.

5. Bevat de naam of het wachtwoord van je wifinetwerk speciale tekens?

Speciale tekens zijn bijvoorbeeld letters met een dakje, een streepje of puntjes (zoals â, é, ö). Zulke speciale tekens in de naam (SSID) of het wachtwoord van een wifinetwerk kunnen problemen veroorzaken bij het tot stand brengen van een verbinding. Afhankelijk van de manier waarop jouw specifieke router met speciale tekens omgaat, is het mogelijk dat je tolino-eReader geen toegang heeft tot het wifinetwerk.

1.4. Ik heb problemen met het aansluiten van de tolino-eReader op de computer. Wat kan ik doen?

Als je je tolino-eReader niet kunt opladen of via een USB-kabel op de computer kunt aansluiten, volg dan deze stappen om het probleem op te lossen.

 • Controleer of de USB-poort defect is en probeer een andere USB-poort op je pc.
 • Controleer of de USB-kabel defect is en probeer een andere kabel.
 • Gebruik een andere USB-poort op je computer.
 • Controleer of de aansluiting van de tolino-eReader vuil is en maak deze indien nodig schoon.
 • Open Apparaatbeheer op je pc en controleer of de tolino-eReader daar wordt weergegeven. Zo ja, controleer dan of je een nieuw stuurprogramma moet installeren.
 • Werk de software van je tolino-eReader bij
 • Start je computer opnieuw op
 • Test de verbinding met een andere computer


Als bovenstaande stappen niet werken, herstel dan de fabrieksinstellingen van je tolino-eReader.

1.5. Ik heb problemen met inloggen. Wat kan ik doen?

Als je problemen ondervindt met inloggen via je tolino-eReader, is het raadzaam de registratieprocedure via je computer te herhalen. Als het dan nog steeds niet werkt, kan het zijn dat er onderhoud aan de server plaatsvindt en er verbindingsproblemen zijn. Als het na een tijdje nog steeds niet lukt, neem dan contact op met de klantenservice van de boekhandelaar waar je je tolino-eReader hebt gekocht.

1.6. Mijn eBook kan niet geopend worden. Wat kan ik doen?

Als je je boek niet kunt openen op je tolino-eReader, probeer dan onderstaande stappen in de aangegeven volgorde.

 • Controleer je internetverbinding Een internetverbinding is vereist om de titel voor de eerste keer op de tolino-eReader te openen en daardoor automatisch op je apparaat op te slaan.
 • Verwijder het eBook lokaal uit je tolino-eReader en download het opnieuw.

Als je het boek nog steeds niet kunt openen, neem dan contact op met je tolino-boekhandelaar.

1.7. Mijn tolino-eReader reageert niet meer. Hoe voer ik een reset uit?

In zeldzame gevallen kan het gebeuren dat het scherm bevriest en je tolino-eReader niet meer reageert. Voer in dit geval een reset uit.

Sluit je tolino-eReader aan op een computer of een externe oplader. Houd de aan-uitknop ingedrukt tot het woord 'Uitgeschakeld' op het scherm verschijnt en laat de aan-uitknop los. Houd vervolgens de aan-uitknop ingedrukt totdat de stroomindicator (led rechtsboven) snel knippert. Dit kan tot 30 seconden duren.

Laat de aan-uitknop los wanneer het stroomindicatielampje stopt met knipperen en permanent brandt. Je tolino-eReader start opnieuw op.

Houd er rekening mee dat bij een reset alle lokale inhoud op je tolino-eReader wordt verwijderd en dat je opnieuw moet inloggen op je klantaccount.

1.8. Wat kan ik doen als het bijwerken van de software niet werkt?

Als je problemen ondervindt met het bijwerken van de software, raden we je aan om eerst een reset uit te voeren.

In plaats daarvan kun je de software ook handmatig bijwerken. Het betreffende updatebestand vind je hier: https://mytolino.nl/software-updates/

Om problemen te vermijden, moet je je eReader alleen in uitzonderlijke gevallen handmatig via je computer bijwerken. Als je zonder wifiverbinding de software op je tolino-eReader wilt bijwerken, ga dan als volgt te werk:

 1. Controleer de huidige softwareversie van uw tolino eReader. Tik hiervoor op "Meer" en vervolgens op "Apparaatgegevens". U vindt de huidige softwareversie onder "Softwaredetails".
 2. Noteer alstublieft de huidige softwareversie, zodat u later kunt controleren of de handmatige update succesvol was.
 3. Zorg ervoor dat uw tolino eReader voor meer dan 20% is opgeladen.
 4. Verbind uw tolino eReader met behulp van de meegeleverde USB-C-kabel met de computer en tik op uw tolino eReader in het dialoogvenster "Computer gedetecteerd" op "Verbinden".
 5. Klik op de downloadknop van de software die geschikt is voor uw tolino eReader en sla het gedownloade bestand op uw computer op.
 6. Open in de Verkenner de mapweergave van uw tolino eReader. Uw tolino eReader wordt weergegeven als een "eReader"-station.
 7. Kopieer of verplaats nu het gedownloade updatebestand (KoboRoot.tgz' ofwel update.tar) naar de map ".kobo". Om de map ".kobo" op uw pc te bekijken, moet u de optie "Verborgen mappen weergeven" op uw pc hebben ingeschakeld.
 8. Nadat het updatebestand (KoboRoot.tgz' of update.tar) succesvol is gekopieerd naar de map ".kobo", verbreek de USB-verbinding door de tolino eReader op uw pc uit te werpen.

Enkele seconden nadat u de tolino eReader hebt uitgeworpen, zou deze automatisch opnieuw moeten opstarten en de software-update uitvoeren.

2. eBooks (tolino shine color)

2.1. Hoe kan ik door het eBook navigeren en persoonlijke leesinstellingen maken?

Navigeren:
Bladeren:
op alle tolino-apparaten kun je bladeren door simpelweg op de rechter- of linkerkant van het scherm te tikken.

Hoofdstukken/pagina's overslaan:

Tik tijdens het lezen op het midden van het scherm om het leesmenu te openen. Sleep het cirkelpictogram  naar links of rechts in de navigatiebalk om snel door het hele boek te lopen. Je kunt ook  afzonderlijke hoofdstukken rechtstreeks uit de inhoudsopgave selecteren.

Leesinstellingen:

Met je tolino-eReader kun je tijdens het lezen persoonlijke instellingen aanpassen, zoals lettertype, lettergrootte, paginamarges, regelafstand, tekstrichting of helderheid. Open daarvoor het leesmenu door in het midden van het scherm te tikken.

Lettertype aanpassen:

Tik in het leesmenu op het AA-symbool. Hier kun je het lettertype, de lettergrootte, de regelafstand, de marges en de uitlijning aanpassen. In de geavanceerde instellingen kun je ook het gewicht van het lettertype aanpassen.


Helderheid aanpassen:

Om de helderheid van het scherm aan te passen, tik je in het leesmenu op het zonsymbool . Met de SmartLight-functie pas je de kleurtemperatuur van je scherm aan. De kleuren variëren van oranje kaarslicht voor lezen 's nachts tot wit zonlicht voor overdag.

In het instellingenmenu  kun je nog meer individuele instellingen aanpassen, zoals het weergeven van de leesvoortgang, navigatie-aanpassingen enzovoort.

2.2. Hoe kan ik eBooks uit mijn bibliotheek verwijderen?

In de bibliotheekweergave  'Mijn boeken' kun je eBooks uit je tolino-bibliotheek verwijderen door lang op het omslag te tikken. Er wordt een contextmenu geopend waarmee je het eBook kunt verwijderen. Er zijn 2 opties waaruit je kunt kiezen:

Van dit apparaat verwijderen:
Verwijdert het boek uit je tolino-eReader om opslagruimte te besparen. Je kunt het boek later opnieuw downloaden vanuit de tolino-cloud. Het omslag van het boek blijft zichtbaar op je eReader. Deze optie wordt automatisch geselecteerd. Indien nodig kunnen deze titels opnieuw worden gedownload.

Verwijderen uit de tolino-cloud: Verwijdert het boek uit je tolino-boekhandelaarsaccount en van al je apparaten. Je ziet het boekomslag niet meer op je tolino-eReader, in de tolino-apps en in de webreader. Als je een boek per ongeluk uit je bibliotheek hebt verwijderd, neem dan contact op met de klantenservice van je tolino-boekhandelaar.

Alle downloads verwijderen:
Tik in je bibliotheek  'Mijn boeken' op de 3 kleine puntjes rechtsboven in het overzicht en selecteer de optie 'Boeken beheren'. Hier kun je geselecteerde content verwijderen met de optie 'Verwijderen'. Als je alle boeken in een keer wilt verwijderen, tik je nogmaals op de 3 kleine puntjes in de rechterbovenhoek en selecteer je de optie 'Alles selecteren'. Hiermee wordt alle content in je bibliotheek geselecteerd, die je vervolgens kunt verwijderen. De content kan later uit de cloud worden gedownload.

Je kunt ook alle boeken uit je bibliotheek verwijderen met de optie 'Opslagruimte beheren'.

2.3. Hoe kan ik mijn aangeschafte eBooks downloaden naar mijn tolino?

Als een titel nog niet is gedownload, zie je een downloadpictogram op het boekomslag op de startpagina van je tolino . Om die te downloaden, hoef je alleen maar op het downloadpictogram te tikken. De gewenste titel wordt vervolgens opgeslagen op je tolino-eReader. In plaats daarvan kun je de gewenste titel ook downloaden via je bibliotheekweergave  'Mijn boeken'. Ook hier zie je het downloadpictogram  op het boekomslag. In de lijstweergave verschijnt het woord 'Downloaden'. Tik op de gemarkeerde titel in de tolino-bibliotheek om de download te starten.

2.4. Hoe kan ik op andere apparaten (verder) lezen in eBooks en teksten (synchronisatie)?

Met je gebruikersaccount kun je op maximaal vijf apparaten inloggen. Uiteraard kun je de leesstatus tussen je geregistreerde apparaten synchroniseren. De tolino-eReader doet dat automatisch voor je als je het eBook sluit nadat je het op de tolino-eReader hebt gelezen. Voor automatische synchronisatie moeten beide apparaten een internetverbinding hebben.

Je kunt de synchronisatie ook op elk moment handmatig starten door rechtsboven in de weergave 'Mijn boeken' of op het startscherm op het cirkelpictogram met de pijl te tikken. Zorg ervoor dat je apparaat een actieve internetverbinding heeft.

2.5. Hoe laad ik reeds aangeschafte of eigen content op de tolino-eReader? (Sideloading)

Alle eBooks en andere bestanden die je bijvoorbeeld in ePUB- of PDF-formaat bezit, kun je op je tolino-eReader opslaan en daar lezen. Een overzicht van alle compatibele formaten vind je in hoofdstuk 2.3. Er zijn twee manieren om de eBooks op je tolino-eReader te laden:

eBooks overzetten via de tolino-cloud

Je kunt je Books in ePUB- en PDF-formaat eenvoudig overzetten met de tolino-webreader. Log daar in met je inloggegevens en upload eenvoudig je aangeschafte eBooks naar de tolino-cloud met behulp van de tolino-webreader. Log vervolgens zoals gewoonlijk met je inloggegevens in en start op de tolino-eReader de synchronisatie met de tolino-cloud. Zodra je je tolino-eReader hebt gesynchroniseerd (ervan uitgaande dat je een internetverbinding via wifi hebt), worden de in de tolino-cloud opgeslagen eBooks weergegeven. Om deze lokaal op je tolino te downloaden, tik je gewoon op het omslag van het betreffende eBook. Het eBook wordt vervolgens direct op de tolino-eReader opgeslagen en je kunt beginnen met lezen.

eBooks overzetten met een kabel (sideloading)

Je kunt eBooks in PDF-, ePUB-, TXT-, MOBI-, CBZ- en CBR-formaat kun je eenvoudig via een kabelverbinding lokaal naar de tolino overzetten. Zodra je tolino-eReader via de meegeleverde USB-C-kabel op de computer is aangesloten en door de computer wordt herkend, heb je vanaf je computer toegang tot de tolino-eReader. Je kunt nu bestanden uitwisselen tussen je computer en je tolino-eReader. Bewaar je ebooks altijd in de map 'Boeken' op de harde schijf van de tolino-eReader.

Toch raden we je aan om gekochte eBooks automatisch via de tolino-cloud en niet via de USB-C-poort toe te voegen. Het voordeel: als je ebooks download vanuit de tolino Cloud, wordt de Adobe DRM kopieerbeveiliging niet actief en hoef je je eReader niet te autoriseren via Adobe Digital Editions om deze ebooks te kunnen lezen.

Belangrijke opmerking:
De verbinding mag tijdens het uitwisselen van gegevens niet worden verbroken. Ontkoppel de tolino-eReader altijd door het hardeschijfpictogram van de computer uit te werpen voordat je de kabelverbinding tussen de tolino-eReader en de computer verbreekt.

2.6. Hoe lees ik eBooks met kopieerbeveiliging (DRM) op de tolino-eReader?

Om eBooks die als .acsm-bestand beschikbaar zijn te kunnen lezen op je tolino eReader, moet je Adobe Digital Editions (ADE) op je computer installeren. Adobe Digital Editions (ADE) is gratis software waarmee je eenvoudig en gemakkelijk inhoud met Adobe DRM-beveiliging naar je tolino-eReader kunt overbrengen.

Een overzicht van het toevoegen van boeken met Adobe Digital Editions:

 • Adobe Digital Editions installeren: download ADE en installeer het op je computer.
 • Een Adobe-ID aanmaken: maak een account aan bij Adobe.
 • Je computer autoriseren met ADE: koppel je computer met ADE zodat je boeken naar je eReader kunt downloaden.
 • Boeken toevoegen aan je eReader met ADE: voeg je boeken toe aan je eReader met ADE.

Stap 1 van 4: Adobe Digital Editions installeren:

Stap 2 van 4: een Adobe-ID aanmaken:

 • Als je nog geen Adobe-ID hebt, ga dan naar www.adobe.de en maak een gratis account aan. Als je al wel een Adobe-ID hebt, ga dan naar stap 3.

Stap 3 van 4: je computer autoriseren met ADE:

 • Om je computer te autoriseren, klik je in het geopende programma op 'Help' / 'Computer autoriseren'. Voer vervolgens je Adobe-ID (je e-mailadres) en je wachtwoord in. Zorg dat het selectievakje 'Ik wil mijn computer machtigen zonder ID' uitgeschakeld en niet geselecteerd is. Klik vervolgens op 'Autoriseren'.

Stap 4 van 4: boeken toevoegen aan je eReader met ADE

 • Sluit je tolino-eReader met een USB-C-kabel aan op je computer en tik op je tolino-eReader op 'Verbinden'. Nadat je het programma Adobe Digital Editions hebt geopend, wordt de tolino-eReader weergegeven onder 'Apparaten' in de menubalk. Om je tolino-eReader te autoriseren, selecteer je in de apparaatinstellingen de optie 'Apparaat autoriseren'. Selecteer het gewenste boek en sleep het naar de boekenplank van de tolino-eReader. Ontkoppel vervolgens je tolino-eReader van de pc en verwijder de USB-C-kabel van je tolino-eReader. Het boek wordt in je bibliotheek weergegeven. Ga naar het menu  'Mijn boeken' op je tolino-eReader om de boeken te zien die je hebt toegevoegd. In het vooraf gedefinieerde filter 'Geïmporteerd' zie je alle artikelen die je hebt toegevoegd met Adobe Digital Editions.


Opmerking: je tolino-eReader kan alleen via Adobe Digital Editions worden geautoriseerd. Om te controleren of de autorisatie is gelukt, open je het menu  'Meer' en selecteer je het menu-item 'Instellingen'. Onder 'Accounts' zie je onder 'Adobe' je Adobe-ID.

2.7. Hoe organiseer ik mijn eBooks in verzamelingen?

Op je tolino-eReader kun je boeken organiseren in een lijst of 'verzameling'.

Maak bijvoorbeeld een verzameling met boeken van je favoriete auteur, je favoriete genre of andere criteria. Met deze verzamelingen kun je de eBooks die je gegroepeerd hebt, op een plek bij elkaar vinden. De verzamelingen die je aanmaakt, worden ook in de tolino-apps en de webreader weergegeven.


Een verzameling aanmaken

Om een verzameling aan te maken, tik je in het startscherm op  'Mijn boeken'. Tik vervolgens op het tabblad 'Verzamelingen'. Om de verzameling aan te maken, tik je op de 3 puntjes rechtsboven en selecteer je de optie 'Nieuwe verzameling'. Geef je verzameling nu een naam. Vervolgens kun je de titels selecteren die je aan deze verzameling wilt toewijzen.

Titels toevoegen aan of verwijderen uit je verzameling:

Tik in het startscherm op  'Mijn boeken' en ga naar het tabblad 'Verzamelingen'. Om een verzameling te bewerken, druk je lang op de naam van de verzameling. Er wordt een ander menu geopend waarin je de optie 'Bewerken' kunt selecteren. Er zijn verschillende opties beschikbaar in dit menu.

Om een boek toe te voegen, tik je op 'Boeken toevoegen'. Je ziet nu alle boeken die beschikbaar zijn in je bibliotheek. Via het plusteken  voeg je meer boeken toe. Als je een boek wilt verwijderen, verwijder je het  vinkje naast de titel.

Een verzameling een andere naam geven of verwijderen

Tik in het startscherm op  'Mijn boeken' en ga naar het tabblad 'Verzamelingen'. Houd de naam van de verzameling lang ingedrukt. Er wordt een ander menu geopend, waarin je de opties 'Naam wijzigen' of 'Verwijderen' kunt selecteren.

Tip:
Gebruik de sorteeropties:

 • Naam van de collectie
 • Aantal boeken
 • Aanmaakdatum

om de weergavevolgorde van de verzamelingen aan te passen.

2.8. Kan ik eBooks uit openbare uitleenbibliotheken lezen op de tolino-eReader?

Je kunt ook geleende boeken van de Online Bibliotheek lezen op je tolino ereader. Voor het lenen van ebooks bij de Online Bibliotheek op je ereader heb je altijd een computer of laptop nodig en het programma Adobe Digital Editions. Zie voor het overzetten van geleende ebooks de uitleg van de Online Bibliotheek: https://www.onlinebibliotheek.nl/klantenservice/e-books/e-reader/e-books-op-e-reader-zetten.html

De tolino vision 6 ereader wordt niet getoond in Adobe Digital Editions. Hiervoor kun je het ebookbestand van de Online Bibliotheek (een ACSM-bestand) direct naar de Verkenner of Finder van je ereader kopiëren. Je Adobe ID log je dan in op de ereader zelf, via Menu > Mijn accounts > Adobe-kopieerbeveiliging. Hierna kun je het overgezette ebook lezen.

Het is verder niet mogelijk de website van de Online Bibliotheek via de browser van je tolino te gebruiken.

2.9. Kan ik een gekocht eBook lezen zonder internetverbinding?

Ja, je kunt een eBook probleemloos lezen zonder actieve internetverbinding nadat je het eenmaal op je tolino-eReader hebt gedownload.

Ga hiervoor naar je bibliotheek  'Mijn boeken'. Als een boek nog niet is gedownload, zie je het downloadsymbool op het boekomslag  . In de lijstweergave verschijnt het woord 'Downloaden'. Tik op de gemarkeerde titel in de tolino-bibliotheek om het downloaden te starten. De inhoud wordt vervolgens naar je tolino-eReader gedownload en lokaal opgeslagen, zodat je het eBook direct kunt gaan lezen.

2.10. Kan ik woorden opzoeken of vertalen in het eBook?

Om afzonderlijke woorden in een eBook te vertalen of op te zoeken, tik je er eenvoudigweg op en houd je je vinger iets langer op het woord. De vertaal- en opzoekfunctie is dan beschikbaar in het contextmenu. De eerste keer wordt je gevraagd de woordenboeken te downloaden. Je kunt kiezen uit de woordenboeken Frans-Duits, Engels-Duits en een steeds groter aantal andere woordenboeken.

2.11. Welke eBook-formaten kan ik lezen op mijn tolino-eReader?

Je tolino-eReader ondersteunt de meest gangbare ebook-formaten.
 
Boeken: EPUB, EPUB2, EPUB3, PDF, MOBI-ebooks, Reflowable en fixed layout EPUB-formaten.

Documenten: PDF

Afbeeldingen: JPEG, GIF, PNG, BMP

Tekst: TXT

Stripboeken: CBZ en CBR

3. Algemeen (tolino shine color)

3.1. Hoe beheer ik de PIN-beveiliging?

Je kunt je tolino-eReader met een PIN-beveiliging beschermen tegen ongeoorloofde toegang.
Ga hiervoor naar het menu  'Meer' en selecteer 'Instellingen'. In het menu 'Energiebesparing en PIN-beveiliging' kun je de PIN-beveiliging activeren en een persoonlijke pincode van vier cijfers opgeven. Nadat je de PIN-beveiliging hebt ingesteld, kan je tolino-eReader alleen worden gebruikt als je eerst je persoonlijke pincode invoert. Uiteraard kun je een nieuwe pincode instellen of de PIN-beveiliging weer uitschakelen door op 'Pincode wijzigen' te tikken.

Als je de juiste pincode niet meer weet, tik dan in het PIN-invoervenster op 'Pincode vergeten? - Afmelden'. Bevestig dit in het dialoogvenster dat hierna geopend wordt.Opmerking: alle leesbewerkingen, tags en annotaties sinds de laatste synchronisatie gaan verloren.

3.2. Hoe herstel ik de fabrieksinstellingen van mijn tolino-eReader?

Om de fabrieksinstellingen van je tolino-eReader te herstellen, open je op de startpagina van je tolino-eReader het menu  'Meer' en selecteer je 'Instellingen'. In de 'Apparaatinformatie' vind je onder 'Geavanceerd' de functie 'Fabrieksinstellingen herstellen'. Tik op 'Herstellen' om de fabrieksinstellingen van je tolino-eReader te herstellen.

Let op:

 • Boeken die al zijn gedownload, worden lokaal van het apparaat verwijderd. Deze kunnen na het herstellen weer uit de tolino-cloud worden gedownload.
 • Bestanden die je via je computer hebt toegevoegd, worden verwijderd.
 • Alle bladwijzers en aantekeningen die je sinds de laatste synchronisatie van je tolino-eReader in je boeken hebt gemaakt, gaan verloren.

3.3. Hoe kan ik de achtergrondafbeelding van mijn tolino in de slaapstand (slaapscherm) aanpassen?

Je kunt de achtergrondafbeelding in de slaapstand rechtstreeks op de tolino-eReader te wijzigen. Open hiervoor het menu  'Meer' en vervolgens 'Energiebesparing en PIN-beveiliging'. In het gedeelte 'Slaapstand en uitschakelen' heb je de volgende opties:

 • Huidige boek weergeven
 • Huidige boekomslag in volledig scherm weergeven
 • Informatiepaneel op boekomslagen in volledig scherm weergeven (alleen bij geactiveerd volledig scherm)
 • Oplaadindicator

Als je geen keuze heeft gemaakt, wordt het tolino-gezicht in de slaapstand weergegeven.

3.4. Hoe kan ik de software op mijn tolino-eReader bijwerken?

Werk je tolino-eReader regelmatig bij om over de nieuwste functies te beschikken. Om te controleren of je de nieuwste softwareversie hebt, synchroniseer je je tolino-eReader door in de bovenste menubalk op het pictogram  te tikken.

Als er een software-update beschikbaar is, verschijnt er een bericht met de vraag of je wilt bijwerken. Software-updates kunnen in grootte variëren en het downloaden en installeren ervan kan enige tijd in beslag nemen.

Je kunt ook handmatig controleren of er een software-update is. Ga op het startscherm naar het menu  'Meer' en tik op 'Instellingen'. In het menu 'Apparaatinformatie' kun je zoeken met de optie 'Updatecontrole'.

Tip: zorg dat je tolino-eReader volledig opgeladen is voordat je gaat bijwerken.

3.5. Hoe kan ik woordenboeken installeren op de tolino-eReader?

Je tolino-eReader bevat meerdere woordenboeken in verschillende talen, die je kunt toevoegen of verwijderen. Om een woordenboek te downloaden, tik je op het startscherm op het menu  'Meer' en vervolgens op 'Instellingen'. Tik in het menu 'Taal en woordenboeken' onder 'Geïnstalleerde woordenboeken' op 'Bewerken'. Je krijgt nu een lijst met beschikbare woordenboeken te zien. Als je een woordenboek wilt toevoegen, markeer je dat met het plusteken . Om een woordenboek te verwijderen, verwijder je het  vinkje naast het betreffende woordenboek en tik je op 'Opslaan'.

3.6. Hoeveel eBooks kan ik op mijn eReader bewaren?

Afhankelijk van het model en de opslagruimte kun je ongeveer 12.000 eBooks of 75 luisterboeken lokaal op je tolino-eReader opslaan.

Als de opslagcapaciteit vol is, kun je eBooks lokaal van je tolino-eReader verwijderen zonder dat je de aangeschafte titels kwijtraakt. Deze blijven in de tolino-cloud staan en kunnen op elk moment opnieuw worden gedownload. Titels die je in het geheugen van je tolino-eReader hebt opgeslagen, kun je ook back-uppen naar de tolino-cloud of via de USB-aansluiting naar je computer kopiëren.

3.7. Is mijn tolino-eReader waterdicht?

Je tolino-eReader is onder bepaalde omstandigheden getest en gecertificeerd als waterdicht. Hij kan maximaal 1 uur worden ondergedompeld in zoetwater van 2 meter diep.

Voor een optimale leeservaring moeten het scherm van je tolino-eReader en je handen droog zijn. Als het scherm nat wordt, kun je het met een droge doek afvegen. Het scherm reageert mogelijk niet zoals verwacht als het nat is of onder water gehouden wordt.

Als je tolino-eReader door:

- zoutwater

- zeephoudend water

- chloorwater uit een zwembad


nat geworden is, spoel hem dan onmiddellijk af met zoetwater en droog hem af voor het volgende gebruik.

Meer tips:

 • Maak de USB-poort droog voordat je de USB-oplader op je tolino-eReader aansluit.
 • Stel je eReader niet bloot aan sterke waterbewegingen, zoals watervallen of golven.
 • Laad je tolino-eReader niet op in of in de buurt van water of op plaatsen met een hoge luchtvochtigheid.
 • Je tolino-eReader blijft niet drijven.
 • Dompel je tolino-eReader niet langer onder in water dan toegestaan.
 • Dompel je tolino-eReader niet onder in zoutwater, zeepwater of chloorhoudend water.


Houd er rekening mee dat je tolino-eReader niet stof- of zanddicht is.

3.8. Welke garantie heb ik op mijn tolino-eReader?

Omvang van de garantie voor de tolino-eReader

Als er in de eerste 12 of 24 maanden (afhankelijk van het apparaat) vanaf de aankoopdatum bij een dealer een aan de fabricage gerelateerd materiaal- en/of verwerkingsdefect (hierna 'defect' genoemd) aan de tolino-eReader optreedt, kun je aanspraak maken op de garantieservice van Longshine Technologie GmbH. Het verlenen van garantiediensten verlengt de totale garantieperiode niet.

Garantieservice voor de tolino-eReader

Longshine voldoet aan de garantieverplichting voor defecten door het defecte leesapparaat gratis te repareren of te vervangen door een apparaat dat geen defecten vertoont. Vervangen onderdelen en leesapparaten worden eigendom van Longshine Technologie GmbH.

Uitsluitingen van garantie

De garantie dekt geen optionele accessoires en defecten die zijn veroorzaakt door onjuiste behandeling, bedieningsfouten of invloeden van buitenaf. Uitgesloten van de garantie zijn verbruiks- en slijtageonderdelen, zoals batterijen die door het gebruik ervan onbruikbaar worden. Eventuele kosten voor wijzigingen of aanpassingen aan de lezer die nodig zijn om deze aan te passen aan de nationale, technische of veiligheidseisen van een land waar de lezer niet gekocht is maar wel gebruikt gaat worden, worden niet gedekt door deze garantie.

Garantie voor de tolino-eReader claimen

Om aanspraak te kunnen maken op de garantie voor je tolino-eReader, heb je een aankoopbewijs (factuur, kassabon) nodig waarop de aankoopdatum en de modelnaam van het leesapparaat staan vermeld. Je dient het defect aan de lezer binnen de garantietermijn aan Longshine Technologie GmbH te melden.

De volledige contactgegevens van Longshine Technologie GmbH vind je hieronder.

Back-uppen

Bij het opsturen van de tolino-eReader kan geen garantie worden gegeven voor de gegevens die op het leesapparaat zijn opgeslagen. Wij raden je daarom aan je gegevens te back-uppen voordat je je tolino-eReader opstuurt.

Als je nog vragen over de garantie op je tolino hebt, neem dan contact op met de klantenservice van je boekhandelaar.

Contact opnemen met de garantie-aanbieder en fabrikant van de tolino-eReader (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland):

Adres:

Longshine Technologie GmbH

An der Strusbek 9

22926 Ahrensburg

Telefoon:

+49 (0)4102/492233

+49 (0)4102/40109

E-mail:

tolino@longshine.de

4. Aan de slag (tolino shine color)

4.1. Hoe kan ik mij op mijn tolino-eReader bij mijn boekhandel registreren?

Maak eerst verbinding met internet via je wifi-netwerk. Tik vervolgens op 'Nu registreren' of open het hoofdmenu op de startpagina van je tolino-eReader door op het symbool  'Meer' te tikken en vervolgens het menu  'Instellingen' te selecteren. Tik vervolgens op 'Accounts' en selecteer de optie 'Nu inloggen'. Je wordt nu doorgestuurd naar de inlogpagina van je tolino-boekhandelaar. Voer hier je gebruikersnaam en wachtwoord in.

Let op: als je je tolino-eReader bij een tolino-boekhandelaar koopt, is die vooraf ingesteld op de winkel van die boekhandelaar. Als je een account bij een andere boekhandelaar in het tolino-samenwerkingsverband hebt, kun je de tolino-bibliotheken van beide winkels eenvoudig combineren via de tolino-bibliotheeklink.

4.2. Hoe kan ik mijn aangeschafte eBooks downloaden naar mijn tolino?

Als een titel nog niet is gedownload, zie je een downloadpictogram op het boekomslag op de startpagina van je tolino . Om die te downloaden, hoef je alleen maar op het downloadpictogram te tikken. De gewenste titel wordt vervolgens opgeslagen op je tolino-eReader. In plaats daarvan kun je de gewenste titel ook downloaden via je bibliotheekweergave  'Mijn boeken'. Ook hier zie je het downloadpictogram  op het boekomslag. In de lijstweergave verschijnt het woord 'Downloaden'. Tik op de gemarkeerde titel in de tolino-bibliotheek om de download te starten.

4.3. Korte uitleg van je startscherm

Bovenste menubalk:

 • Tijd
 • Family Sharing 
 • Helderheidsindicator
 • Wifistatus
 • Batterijstatus
 • Synchronisatie
 • Zoeken

Bovenste derde van je startscherm:

Hier worden je 4 meest recent geopende boeken weergegeven.

Middelste gedeelte: 

Ben je op zoek naar nieuwe leesavonturen? Bekijk hier je persoonlijke aanbevelingen.

Onderste gedeelte:

Ontdek andere interessante boeken in de winkel van je tolino-boekhandelaar. Je hebt hier ook directe toegang tot je leesinstellingen.

Onderste menubalk:

 • Startscherm
 • Mijn boeken
 • Winkel
 • Meer (hoofdmenu)