FAQ

1. FAQ | eReader

1.1. Bij het openen van mijn e-book verschijnt de foutmelding “Dit e-book is DRM-beveiligd…” Wat kan ik doen?

Om auteursrechtelijk beschermde inhoud te beveiligen, zijn veel e-books voorzien van een DRM-beveiliging (Digital Rights Management). Voor het lezen van deze content hebt u een gebruikersaccount van Adobe (Adobe-ID) nodig. In het menu ziet u onder “Mijn accounts” de optie “Adobe DRM”: hier kunt u uw Adobe-ID opslaan en de tolino autoriseren. Een Adobe-ID kunt u eenvoudig en kosteloos rechtstreeks op de Adobe-website registreren.

1.2. De shop van mijn boekhandel is niet bereikbaar. Wat kan ik doen?

Het kan soms gebeuren dat de server van uw boekhandel wordt onderhouden en daarom gedurende korte tijd niet beschikbaar is. Probeer het later gewoon opnieuw. Als de fout blijft bestaan, dient u contact op te nemen met onze klantenservice.

1.3. Hoe beheer ik de cijfercode?

U kunt uw tolino e-reader via een cijfercode tegen onbevoegde toegang beveiligen. Ga hiervoor naar het hoofdmenu, selecteer “Instellingen” en hierna “Cijfercode” en stel hier uw PIN-code in. Tik hiervoor op de schuifregelaar en volg de instructies op uw tolino e-reader. Als u de cijfercode hebt opgeslagen, kan uw tolino e-reader alleen nog na de invoer van uw persoonlijke cijfercode worden gebruikt. Een onjuiste cijfercode kan onbeperkt worden ingevoerd zonder dat uw tolino e-reader wordt geblokkeerd. Natuurlijk kunt u door te tikken op “Cijfercode wijzigen” een nieuwe PIN vastleggen of door opnieuw op de schuifregelaar te tikken de cijfercode deactiveren.

Wanneer u de correcte cijfercode resp. de PIN-code bent vergeten, gaat u als volgt te werk: voor een snelle oplossing neemt u contact op met onze klantenservice.

1.4. Hoe deel ik mijn e-books in verzamelingen in?

U kunt de e-books in de tolino-bibliotheek op uw tolino e-reader in verzamelingen indelen. Open hiervoor de bibliotheekweergave “Naar mijn boeken” en tik onder “Verzamelingen” op de knop met het plus-teken in de menuregel. Ken nu een naam aan uw verzameling toe. Hierna kunt u de e-books kiezen die u aan deze verzameling wilt toewijzen. Natuurlijk blijven alle e-books die tot een verzameling behoren ook in de algemene weergave van uw tolino-bibliotheek zichtbaar. U kunt e-books ook uit het bibliotheek-overzicht aan verzamelingen toevoegen door langer op de cover van het e-book te tikken. Hierdoor wordt een contextmenu geopend waarmee u het betreffende e-book aan een bestaande of een nieuwe verzameling kunt toevoegen.

1.5. Hoe kan ik binnen een e-book navigeren en persoonlijke leesinstellingen uitvoeren?

Bladeren

Bij alle tolino-apparaten kunt u bladeren door te tikken op de rechter of linker kant van het scherm of door een veeggebaar. Enkele apparaten beschikken aanvullend over de functie “tap2flip” waarmee u door tikken op de achterkant van het apparaat kunt bladeren. Uitgebreide instellingen om te bladeren vindt u in het menu onder “Instellingen” en dan “Leesinstellingen”. Hier kunt u bijvoorbeeld tap2flip in- en uitschakelen of de modus voor linkshandigen activeren waardoor door het tikken op het linker schermgedeelte vooruit wordt gebladerd.

Leesinstellingen

Met uw tolino e-reader kunnen tijdens het lezen eenvoudig persoonlijke instellingen zoals lettertype en -grootte, de paginarand en de regelafstand, de uitlijning van de tekst of de helderheid worden aangepast. Open hiervoor het leesmenu door op het midden van het scherm te tikken.

 • Vorige-pijl sluit het boek
 • Draait de leesweergave
 • Inhoudsopgave
 • Notitieoverzicht
 • Instelling van de lettergrootte, het lettertype enz.
 • Schermhelderheid instellen / SmartLight in- en uitschakelen*
 • Binnen een boek zoeken

*Beschikbaarheid van SmartLight is afhankelijk van het model

1.6. Hoe kan ik e-books en teksten op andere apparaten (verder) lezen (synchronisatie)?

Met uw gebruikersaccount kunt u zich op tot wel vijf apparaten aanmelden. Natuurlijk kunt u de leesstatus tussen uw aangemelde apparaten synchroniseren. Dit regelt de tolino e-reader automatisch voor u als u het e-book na het lezen op de tolino e-reader sluit. Houd er rekening mee dat voor aan automatische synchronisatie beide eindapparaten verbinding moeten maken met internet.

U kunt de synchronisatie ook op elk gewenst moment handmatig starten door in de weergave “Mijn boeken” op de rondlopende pijl in de rechter hoek te tikken. Zorg er ook hier weer voor dat uw apparaat over een actieve internetverbinding beschikt.

1.7. Hoe kan ik e-books uit mijn tolino-bibliotheek verwijderen?

U kunt e-books uit uw tolino-bibliotheek verwijderen door in het bibliotheek-overzicht lang op de e-book-cover te tikken. Hierdoor wordt een contextmenu geopend. Via dit menu kunt u het e-book verwijderen. Opmerking: in de tolino-cloud opgeslagen e-books blijven hier staan, maar nemen geen opslagruimte op uw apparaat in beslag. Indien gewenst, kunnen deze titels opnieuw worden gedownload.

1.8. Hoe kan ik mijn e-books van andere boekenwinkels met mijn tolino-bibliotheek koppelen (bibliotheek-koppeling)?

Als u bij meerdere tolino-partners e-books hebt gekocht, kunt u uw tolino-bibliotheken aan elkaar koppelen en zo uw e-books centraal beheren en lezen. De koppeling en het beheer van uw aangemelde apparaten kunt u eenvoudig zelf uitvoeren.

 1. stap: ga op de tolino e-reader naar het hoofdmenu.

Start vanaf de startpagina van uw tolino e-reader (die bereikt u altijd rechtstreeks via de Home-knop op de voorkant) het hoofdmenu door op het symbool met de drie streepjes in de linker bovenhoek van het scherm te tikken.

 1. stap: ga vanuit het hoofdmenu naar het gedeelte “Mijn accounts”.

In het hoofdmenu van de tolino e-reader kiest u nu de optie “Mijn accounts”. Controleer of uw tolino e-reader nu meldt dat u bent aangemeld. Wanneer uw e-reader momenteel niet is aangemeld, kunt u deze nu met uw tolino boekwinkel-toegangsgegevens aanmelden.

 1. stap: ga naar het menu voor de tolino “Bibliotheek-koppeling”.

Zodra de tolino e-reader is aangemeld, tikt u op de menuoptie “Bibliotheek-koppeling”. In de volgende weergave ziet u opnieuw een overzicht over de functies van de tolino bibliotheek-koppeling – u kunt dit via “Volgende” overslaan. De nu volgende privacyverklaring dient u door te lezen en hierna via “Volgende” te bevestigen.

 1. stap: verbinding tot stand brengen

Kies nu in het overzicht van de te koppelen tolino-boekhandels de gewenste tolino-winkel waarvoor u eveneens een klantaccount hebt en klik rechts naast het dealerlogo op de knop “Koppelen”.

 1. stap: tolino-boekhandelaccount aanmelden

Om uw bestaande klantaccount aan de nieuw gekozen tolino-boekhandelaccount te koppelen, moet u zich nu met uw toegangsgegevens aanmelden. Bevestig door invoer van uw toegangsgegevens van de boekhandel dat u als eigenaar van deze klantaccount de koppeling wilt uitvoeren. Na een bevestiging zijn de beide tolino-bibliotheken met elkaar gekoppeld en kunt u uw reeds gekochte e-books via de tolino-cloud in uw bestaande tolino-bibliotheek laden.

1.9. Hoe kan ik op de tolino e-reader inloggen?

Om op uw tolino e-reader e-books te kunnen bestellen en toegang te krijgen tot reeds gekochte e-books resp. tot uw tolino-bibliotheek, is een aanmelding met uw toegangsgegevens vereist. Tik hiervoor ofwel op het startscherm van uw tolino e-reader op “Nu aanmelden” of selecteer via het hoofdmenu “Mijn accounts” en hierna “Nu aanmelden”. Wanneer u nog geen klantaccount hebt, kunt u hier eveneens een nieuwe account aanmaken. In het gedeelte “Mijn accounts” krijgt u bovendien een overzicht over alle accounts waarmee u op de tolino e-reader bent aangemeld, bijv. uw Adobe DRM-account voor het lezen van e-books met kopieerbeveiliging.

Let op het volgende: als u uw tolino e-reader bij een tolino-boekhandel koopt, is deze op de shop van de boekhandel ingesteld. Als u later van boekhandel-shop wilt wisselen, kunt u door een bibliotheekkoppeling de tolino-bibliotheken van beide shops eenvoudig samenvoegen.

1.10. Hoe lees ik e-books met kopieerbeveiliging (DRM) op de tolino e-reader?

e-books op uw tolino e-reader gebruiken eigenlijk maar zelden de kopieerbeveiliging Adobe® DRM (Digital Rights Management met bestandsformaat “.acsm”). Als u toch een e-book op de tolino e-reader wilt openen dat door Adobe® DRM wordt beveiligd, verschijnt er een melding en wordt u gevraagd om hiervoor uw Adobe®-ID in te voeren. Sommige e-books zoals die van een openbare bibliotheek worden door Adobe® DRM tegen kopiëren beveiligd of kunnen alleen gedurende een bepaalde tijd worden gelezen. Ook hiervoor hebt u een Adobe-ID nodig.

1.Registreer een Adobe®-ID

Voor een aanmelding gaat u naar www.adobe.com en geeft u uw gegevens op. Zodra de registratie is afgesloten, ontvangt u een bevestigingslink via e-mail. Als u op deze link klikt en uzelf authentificeert, is het aanmeldingsproces beëindigd. Uw opgegeven e-mailadres is nu ook uw Adobe-ID.

 1. Invoeren van de Adobe®-ID op de tolino

Om e-books met Adobe® DRM te kunnen lezen, hoeft u zich alleen nog bij uw tolino e-reader aan te melden. Ga hiervoor naar het menu onder “Mijn accounts” en selecteer de laatste optie “Adobe® DRM”. Geef hier a.u.b. uw e-mailadres en uw wachtwoord op om uzelf aan te melden. Tik hierna op “Autoriseren”. U bent nu aangemeld en kunt ook door Adobe® DRM beveiligde e-books lezen.

1.11. Hoe pas ik de achtergrondafbeelding aan die verschijnt op het slaapscherm van mijn tolino?

U heeft de mogelijkheid om de achtergrondafbeelding in de slaapstand (slaapscherm) direct op de tolino eReader aan te passen. Selecteer hiervoor in het hoofdmenu "Instellingen" en vervolgens "Verdere instellingen". Daar heeft u de mogelijkheid om het tolino gezicht, uw laatst gelezen eBook of uw eigen afbeelding als achtergrondafbeelding te kiezen. Om uw eigen foto als achtergrond in te stellen

Sla je gekozen slaapscherm op je computer op in je bestanden onder "Afbeeldingen". U kunt uw eigen afbeeldingsbestanden gebruiken als slaapscherm, ze moeten een formaat hebben van 1264 x 1680 pixel en worden opgeslagen als png.

Verbind vervolgens uw computer met uw eReader via een USB kabel. Op uw computer klikt u met de rechtermuisknop op het slaapscherm dat u net hebt opgeslagen in de map "Afbeeldingen" en selecteert u "Kopiëren".

Selecteer nu uw aangesloten eReader op uw computer. Daar selecteert u de DCIM map met een dubbele linkse klik. In deze map klikt u met de rechtermuisknop en slaat u de afbeelding op met de optie "Plakken".
Neem nu uw eReader in eigen handen. In het menu van uw eReader, opent u gewoon de sectie "Instellingen". Selecteer daar "Meer instellingen". Klik op de volgende pagina tot u de categorie "Slaapscherm" ziet. Om uw slaapscherm als een persoonlijk slaapscherm in te stellen, selecteert u "Eigen afbeelding uit map" en selecteert u de juiste afbeelding uit uw bestanden. Nu bent u klaar met het instellen van uw persoonlijke slaapscherm.

1.12. Hoe verbind ik de tolino e-reader met internet?

U kunt uw tolino e-reader via een draadloos netwerk (wifi) met internet verbinden.

Via wifi verbinden: selecteer het hoofdmenu “Instellingen” en hierna “Wifi en vliegtuigmodus” om uw tolino e-reader op een draadloos netwerk aan te melden. Als de wifi-functie is uitgeschakeld, activeert u deze door te tikken op “wifi”. Als wifi is ingeschakeld, herkent uw tolino e-reader alle draadloze netwerken die in de buurt beschikbaar zijn. Tik op het gewenste netwerk om het te selecteren. Als het door een wachtwoord is beveiligd, verschijnt er een dialoogvenster. Geef een geldig wachtwoord op. Nadat u de invoer door een tik op “Verbinden” hebt bevestigd, maakt uw tolino e-reader via wifi verbinding met internet.

1.13. Hoe voer ik voor mijn tolino e-reader een software-update uit?

Zodra er een update voor uw tolino e-reader beschikbaar is, wordt u meteen op de tolino e-reader over de update geïnformeerd. Let op het volgende: uw tolino e-reader moet hiervoor via wifi met internet verbonden zijn.

Wanneer u uw tolino e-reader doorgaans zonder wifi-verbinding gebruikt, raden wij u aan om de tolino e-reader toch af en toe (ca. om de 2 maanden) met wifi te verbinden en eventuele updates te installeren. Wanneer u concrete storingen op de tolino e-reader opmerkt, raden wij u aan om meteen te controleren of er een software-update beschikbaar is. Als u wilt controleren of er een update voor uw tolino e-reader beschikbaar is, gaat u als volgt te werk:

 1. Ga in het menu van uw tolino e-reader naar de instellingen (drie streepjes linksboven op de startpagina)
  2. Kies in het submenu de optie “Informatie en hulp”.
  3. In het hierna weergegeven overzicht vindt u de knop “Naar nieuwe versie zoeken”. Hier wordt tevens uw actuele softwareversie getoond. Tik op deze knop – de tolino e-reader zoekt nu online naar een eventuele update.
  5. Wanneer er een update beschikbaar is, wordt deze nu op de tolino e-reader weergegeven.
  6. Bevestig de installatie van de software-update op het scherm. De update wordt nu geïnstalleerd en de tolino e-reader wordt opnieuw gestart.

Na de herstart van uw tolino e-reader kunt u natuurlijk direct doorgaan met lezen.

U kunt ook handmatig controleren of uw tolino e-reader over de nieuwste software beschikt. Hiervoor gaat u naar mytolino.de. Hier vindt u aan de linker kant onder de menuoptie Service de actuele updates. Selecteer hiervoor uw apparaat in de lijst en controleer of de actuele software met die op het apparaat overeenkomt.

U kunt ook een handmatige update uitvoeren. Hiervoor moet u eerst de meest actuele softwareversie via de mytolino-website downloaden. Hierna verwijdert u de SD-geheugenkaart (indien aanwezig) uit uw tolino en verbindt u deze via de USB-kabel met uw pc. Nu opent u de directory “MIJN TOLINO” in de Explorer en zet u het update-bestand “update.zip” rechtstreeks naar het hoofdmenu over. Koppel de verbinding nu veilig van de pc los en start het apparaat opnieuw op. Na de herstart wordt de update automatisch gestart.

1.14. Hoe zet ik gekochte of eigen content op de tolino e-reader?

Alle e-books of andere bestanden die u in ePUB- en PDF-formaat (open standaardformaten) in uw bezit hebt, kunt u op uw tolino e-reader opslaan en lezen. Om de e-books naar uw tolino e-reader over te zetten, zijn er twee mogelijkheden:

1) e-books overzetten via de tolino-cloud

De overdracht van uw e-books in ePUB- en PDF-formaat kunt u eenvoudig met de tolino-webreader uitvoeren. Meldt u zich hier met uw toegangsgegevens aan en zet de door u gekochte e-books met behulp van de tolino-webreader gewoon naar uw tolino-cloud over. Meld uw tolino e-reader zoals gewoonlijk met uw toegangsgegevens aan en start de synchronisatie met de tolino-cloud op de tolino e-reader. Zodra u nu op uw tolino e-reader naar de tolino-bibliotheek gaat (internetverbinding via wifi is vereist), worden de in de tolino-cloud opgeslagen e-books weergegeven. Om deze lokaal naar uw tolino te downloaden, tikt u gewoon op de betreffende cover van het e-book. Het e-book wordt dan op de tolino e-reader opgeslagen en u kunt beginnen met lezen.

2) e-books overzetten met behulp van een kabel (sideloading)

U kunt reeds gekochte e-books in PDF- of ePUB-formaat gewoon via een kabelverbinding lokaal op de tolino overzetten. Zodra uw tolino e-reader via de meegeleverde USB-kabel met de computer is verbonden en door deze werd herkend, hebt u vanaf uw computer toegang tot de tolino e-reader. U kunt nu bestanden tussen uw computer en uw tolino e-reader uitwisselen. Sla uw e-books a.u.b. altijd in de map “Books” op de harde schijf van de tolino e-reader op.

Wij raden u \aan om gekochte e-books via de tolino-cloud automatisch toe te voegen en niet via de USB-aansluiting. Het voordeel: als u e-books uit de tolino-cloud downloadt, wordt de kopieerbeveiliging Adobe DRM niet actief en hoeft u geen Adobe-ID op te geven om deze e-books te lezen.

Belangrijke informatie: tijdens de gegevensuitwisseling mag de verbinding niet worden verbroken. Verwijder het gegevensdragersymbool van de tolino e-reader en van de microSD-kaart altijd op de computer, voordat u de kabelverbinding tussen de tolino e-reader en de computer loskoppelt of de microSD-kaart verwijdert.

Let op het volgende: bij bepaalde formaten zoals het AZW-formaat (geen open standaardformaat), is een overdracht resp. het openen van de e-books niet mogelijk.

1.15. Hoe zet ik mijn tolino e-reader op de fabrieksinstellingen terug?

Om uw tolino e-reader op de fabrieksinstellingen terug te zetten, kiest u eerst het menusymbool in de linker bovenhoek van uw beeldscherm. Selecteer hierna de menuoptie “Instellingen”, daarna “Aanvullende instellingen” en blader aan de onderste schermrand zover tot u de optie “Op fabrieksinstellingen terugzetten” ziet. Houd er a.u.b. rekening mee dat hierdoor al uw persoonlijke gegevens en instellingen verloren gaan.

1.16. Hoeveel e-books kan ik op mijn tolino e-reader opslaan?

U kunt afhankelijk van het model en de opslagruimte tussen 2.000 en 6.000 e-books op uw tolino e-reader opslaan.

Wanneer de opslagruimte vol is, kunt u e-books lokaal van uw tolino e-reader verwijderen zonder dat uw gekochte titels verloren gaan: deze blijven in de tolino-cloud staan en kunnen op elk gewenst moment opnieuw worden gedownload. Titels die u zelf in het geheugen van uw tolino e-reader hebt opgeslagen, kunnen voor de gegevensbeveiliging eveneens naar de tolino-cloud worden geüpload of via de USB-verbinding naar uw computer worden gekopieerd.

Bij sommige modellen kunt u aanvullend een SD-geheugenkaart plaatsen om de opslagcapaciteit uit te breiden. Dit geldt voor de volgende modellen:

tolino shine 1
tolino vision 1

1.17. Ik heb problemen bij het inloggen via wifi. Wat kan ik doen?

Als uw tolino e-reader geen verbinding kan maken met het wifi-netwerk, kan dit verschillende oorzaken hebben. Hier vindt u nuttige tips om typische foutoorzaken uit te sluiten en wifi-problemen met uw tolino eventueel zelf op te lossen. Controleer a.u.b. het volgende:

 1. Werd op de tolino per ongeluk de vliegtuigmodus ingeschakeld?
  In de vliegtuigmodus wordt de wifi-verbinding van uw tolino e-reader automatisch uitgeschakeld. De vliegtuigmodus is geactiveerd als in de statusbalk rechtsboven van de schermrand een vliegtuigsymbool wordt weergegeven. In het hoofdmenu kunt u de vliegtuigmodus uitschakelen door te wisselen naar “Wifi”.
 2. Probeert u eventueel om de tolino met het verkeerde wifi-netwerk te verbinden?
  Controleer of u het juiste draadloze netwerk hebt geselecteerd. Zorg ervoor dat u in de veiligheidsinstellingen van uw wifi-netwerk de wifi voor alle computers resp. apparaten vrijgeeft. Idealiter test u uw gegevens parallel met behulp van een ander apparaat, bijv. een smartphone. Wanneer hier zonder problemen een verbinding tot stand komt, is er sprake van een andere foutoorzaak.
 3. Bevat de naam van uw wifi-netwerk of uw wachtwoord eventueel een umlaut of diakritische tekens?
  Diakritische tekens zijn bijv. letters die zijn voorzien van haakjes, boogjes of punten (zoals â, é, ő). Dergelijke tekens, een umlaut in wifi-namen (SSID) of wifi-wachtwoorden kunnen tot problemen leiden bij het maken van een verbinding. Afhankelijk van de umlautcodering van uw specifieke router, kan het gebeuren dat uw tolino e-reader geen toegang krijgt tot het wifi-netwerk.
 4. Te zwak wifi-signaal en instabiele wifi?
  Met name bij dikke muren in grote huizen en als er geen wifi-repeater wordt gebruikt, kan het zijn dat de signaalsterkte voor de wifi-verbinding op uw locatie te zwak resp. instabiel is. Zorg er daarom voor dat de signaalkwaliteit en de signaalbeschikbaarheid op uw locatie voldoende is. Wissel eventueel van locatie en verklein de afstand tot de router.
 5. Is de verkeerde datum op de tolino e-reader ingesteld?
  U kunt in de instellingen van uw tolino e-reader onder andere de datum handmatig selecteren. Wanneer u de datum om enigerlei reden per ongeluk verkeerd en niet automatisch hebt ingesteld, kan dat tot problemen bij de verbinding met de wifi-router leiden. Stel in dit geval de juiste datum op uw tolino e-reader in en probeer opnieuw om de tolino met wifi te verbinden.
 6. Gebruikt u een incompatibele frequentieband? Verbindingen met een 5 GHz wifi-netwerk opbouwen.
  Op grond van de ingebouwde hardware-modules ondersteunen tolino e-readers uitsluitend wifi-netwerken met een frequentieband van 2,4 GHz met een grote reikwijdte. Een wifi-verbinding van uw tolino met 5 GHz wifi is niet mogelijk. Controleer a.u.b. de frequentieband van uw wifi-router en de bijbehorende instellingen om de foutoorzaak te verhelpen. Bij twijfel kunt u het beste de gebruikshandleiding van de router raadplegen. Wanneer u voor uw andere apparaten standaard een 5 GHz wifi-verbinding gebruikt, moet u ervoor zorgen dat uw router voor de tolino e-readers ook de 2,4 GHz-frequentie gebruikt – dus dat hij beide frequenties aanbiedt.
 7. Gebruikt u een verouderde wifi-encryptiemethode, bijv. WPA1/2 met TKIP of WEP?
  Om de veiligheid van uw wifi-netwerk te waarborgen en tegen onbevoegde toegang te beveiligen, zijn er diverse encryptiemethoden die u via uw router kunt configureren. De encryptieprotocollen hebben zich in de loop der tijd doorontwikkeld, zodat bepaalde encryptiemethoden intussen als onveilig en verouderd worden beschouwd. Onze tolino e-readers ondersteunen uitsluitend actuele en veilige encryptiemethoden. Daarom is een verbinding met een wifi-netwerk dat de verouderde encryptiemethode TKIP gebruikt na de update naar software-versie 11.2.2. niet meer mogelijk. Controleer a.u.b. de encryptieprotocollen van uw wifi-netwerk als uw tolino geen verbinding met het wifi-netwerk kan maken. Uw wifi-encryptie dient op WPA1/2 CCMP(AES) te zijn ingesteld.

1.18. Ik heb problemen bij het inloggen. Wat kan ik doen?

Als u inlogproblemen hebt met uw tolino e-reader, raden wij u aan om het inlogproces via uw computer te herhalen. Als het inloggen dan nog niet lukt, kan het zijn dat de server momenteel wordt onderhouden en er hierdoor verbindingsproblemen ontstaan. Als dit probleem blijft bestaan, dient u contact op te nemen met onze klantenservice.

1.19. Ik heb problemen bij het verbinden van de tolino e-reader met de computer. Wat kan ik doen?

Het kan gebeuren dat uw Windows-computer de tolino e-reader niet herkent. In dit geval raden wij u de volgende stappen aan:

 1. Controleer of de USB-poort defect is en probeer een andere USB-aansluiting op uw pc.
 2. Controleer of de USB-kabel defect is en probeer een andere kabel.
 3. Controleer of de aansluiting van de tolino e-reader vies is en maak deze eventueel schoon.
 4. Open het “Apparaatbeheer” op uw pc en controleer of de tolino e-reader wordt weergegeven. Zo ja, controleert u of u een nieuwe driver moet installeren.

Speciaal voor de tolino vision 6, tolino epos 3 en tolino shine 4 en Mac gebruikers:

De tolino vision 6, tolino epos 3 en tolino shine 4 gebruikt MTP (Media Transfer Protocol) voor gegevensuitwisseling via USB. Dit heeft het voordeel dat de tolino eReader gebruikt kan blijven worden terwijl hij op de computer is aangesloten. MacOS ondersteunt deze methode echter niet zonder extra software. Vaak is dit al geïnstalleerd door andere programma's, zo niet, dan kunt u bijvoorbeeld een van deze programma's gebruiken:

https://android.com/filetransfer

https://openmtp.ganeshmrvel.com

In dit verband willen wij erop wijzen dat wij geen enkele garantie kunnen aanvaarden voor software van derden. Gebruik op eigen risico.

1.20. Ik kan mijn e-book niet openen. Wat kan ik doen?

Controleer a.u.b. uw internetverbinding. Om de titel op de tolino e-reader (door te tikken op het e-book) voor het eerst te openen en hiermee automatisch op uw eindapparaat op te slaan, is een internetverbinding vereist. Hierna kan het e-book op elk moment ook zonder internetverbinding worden gelezen.

1.21. Is mijn tolino e-reader beschermd tegen water?

Bepaalde tolino e-readers zijn door de zogenoemde Water Protection van HZO van binnenuit tegen zoet water beschermd. Zij kunnen tegen een onderdompeling in water gedurende 30 minuten tot een diepte van 1 meter, resp. van tot wel 2 meter gedurende tot wel 60 minuten (het laatste geldt alleen voor de tolino vision 5 en de tolino epos 2). Wanneer uw tolino per ongeluk met andere vloeistoffen in aanraking komt, spoelt u hem met kraanwater af en laat u hem gedurende 48 uur drogen.

De volgende modellen zijn tegen water beschermd:

tolino vision
tolino vision 3 HD
tolino vision 4 HD
tolino vision 5
tolino epos
tolino epos 2

1.22. Kan ik een e-book ook zonder internetverbinding lezen?

Ja, u kunt een e-book ook zonder een actieve internetverbinding lezen voor zover u het eenmalig naar het betreffende eindapparaat (tolino e-reader, smartphone of pc) hebt gedownload. Tik hiervoor gewoon op de met een tolino cloud-symbool gemarkeerde titel in de tolino-bibliotheek op de tolino e-reader. De inhoud wordt dan naar uw tolino e-reader gedownload en lokaal opgeslagen, zodat u meteen kunt beginnen met het lezen van het e-book.

1.23. Kan ik woorden in het e-book opzoeken of vertalen?

Om in een e-book losse termen te vertalen of op te zoeken, tikt u op de betreffende term en houdt u uw vinger wat langer op de term. In het contextmenu kunt u vervolgens de vertaal- en opzoekfunctie gebruiken. De eerste keer wordt u gevraagd om de woordenboeken te downloaden. U hebt de keuze uit de woordenboeken Frans-Nederlands en Engels-Nederlands. Het aantal woordenboeken wordt permanent uitgebreid. Deze kunt u door het aantikken van het gewenste woordenboek via de tolino e-reader gewoon downloaden.

1.24. Mijn tolino eReader reageert niet meer. Hoe voer ik een reset uit?

In zeldzame gevallen kan het scherm “bevriezen” en uw tolino eReader kan stoppen met reageren. In dit geval, gelieve een reset uit te voeren. Volg de specifieke instructies voor uw toestel. Als u niet zeker weet welk apparaat u gebruikt, neem dan contact op met de klantenservice van uw boekhandelaar en beschrijf uw tolino in detail, zodat u de juiste resetprocedure kunt uitvoeren om hardwareschade te voorkomen.

tolino epos, tolino epos 2, tolino vision 5, tolino shine 3, tolino page 2:

Houd de aan/uit-knop ongeveer 10-15 seconden ingedrukt. Wees geduldig en houd de knop ingedrukt tot u de herstelpagina ziet. Hier krijgt u 3 opties om uit te kiezen. Selecteer de optie “Start het systeem” die automatisch in het zwart wordt weergegeven. Als dit niet het geval is, navigeert u door de opties door kort op de aan/uit-schakelaar te drukken. Zodra de juiste functie is geselecteerd, drukt u ongeveer 3 seconden op de aan/uit-knop, alsof u het apparaat weer wilt inschakelen.

tolino vision, tolino vision2, tolino vision3, tolino vision4, tolino shine, tolino shine2, tolino page:

Om een reset uit te voeren, drukt u gewoon op de reset-knop. Deze bevindt zich in een kleine opening aan de onderkant van uw tolino eReader. Steek bijvoorbeeld een paperclip in de opening tot u een lichte weerstand voelt. Uw tolino eReader zal dan opnieuw opstarten.

1.25. Mijn tolino eReader wordt niet meer herkend door Adobe Digital Editions. Wat kan ik doen?

De tolino vision 6, shine 4 en epos 3 gebruikt MTP (Media Transfer Protocol) voor gegevensuitwisseling via USB. Dit heeft als voordeel dat de tolino eReader gebruikt kan blijven worden terwijl hij op de computer is aangesloten. Door deze technologie zal uw eReader door uw computer herkend worden als een Android toestel en dus niet langer ondersteund worden door de Adobe Digital Editions software.

De eenvoudigste manier om gekochte eBooks naar uw tolino eReader over te zetten is door ze automatisch toe te voegen via tolino cloud. Bij het downloaden vanaf de tolino cloud, is Adobe DRM kopieerbeveiliging niet geactiveerd en hoeft u geen Adobe ID in te voeren om deze eBooks te lezen.

Als u er de voorkeur aan geeft om reeds aangeschafte eBooks in PDF en ePUB formaat via USB over te brengen, kunt u ze gewoon lokaal naar de tolino blijven  overzetten via een kabelverbinding. Zodra uw tolino eReader via de meegeleverde USB-kabel met de computer is verbonden en door de computer wordt herkend, kunt u de tolino eReader vanaf uw computer benaderen. U hebt nu de mogelijkheid om bestanden uit te wisselen tussen uw computer en uw tolino eReader. Bewaar uw eBooks altijd in de map "Boeken" op de harde schijf van de tolino eReader.

1.26. Waarom staat mijn gelezen e-book niet meer in de tolino-bibliotheek?

Zodra u een e-book hebt gelezen, wordt het in het titeloverzicht onder “Mijn boeken” niet meer getoond en naar de verzameling “Gelezen boeken” verplaatst. In het auteursoverzicht worden de boeken echter nog wel weergegeven. Als u uw gelezen e-book weer als ongelezen wilt markeren en zodoende weer naar het titeloverzicht onder “Mijn boeken” wilt verplaatsen, opent u de verzameling en tikt u wat langer op het betreffende e-book en selecteert u “Als ongelezen markeren” in het nu verschijnende contextmenu. Als alternatief kunt u in de verzameling “Gelezen boeken” ook via het functiemenu (drie punten rechtsboven) de optie “Boeken als ongelezen markeren” selecteren en een of meer e-books door deze te selecteren als ongelezen markeren.

1.27. Wat kan ik doen als mijn software-update niet werkt?

Als u problemen hebt met de software-update, raden wij u aan eerst een reset uit te voeren. Volg de specifieke instructies voor uw toestel. Als u niet zeker weet welk apparaat u gebruikt, neem dan contact op met de klantenservice van uw boekhandelaar en beschrijf uw tolino in detail, zodat u de juiste resetprocedure kunt uitvoeren om hardwareschade te voorkomen.

tolino epos, tolino epos 2, tolino vision 5, tolino shine 3, tolino page 2:

Houd de aan/uit-knop ongeveer 10-15 seconden ingedrukt. Wees geduldig en houd de knop ingedrukt tot u de herstelpagina ziet. Hier krijgt u 3 opties om uit te kiezen. Selecteer de optie “Start het systeem” die automatisch in het zwart wordt weergegeven. Als dit niet het geval is, navigeert u door de opties door kort op de aan/uit-schakelaar te drukken. Zodra de juiste functie is geselecteerd, drukt u ongeveer 3 seconden op de aan/uit-knop, alsof u het apparaat weer wilt inschakelen.

tolino vision, tolino vision2, tolino vision3, tolino vision4, tolino shine, tolino shine2, tolino page:

Om een reset uit te voeren, drukt u gewoon op de reset-knop. Deze bevindt zich in een kleine opening aan de onderkant van uw tolino eReader. Steek bijvoorbeeld een paperclip in de opening totdat u een lichte weerstand voelt. Uw tolino eReader zal dan opnieuw opstarten.

1.28. Welke e-bookformaten kan ik op mijn tolino e-reader lezen?

Uw tolino e-reader ondersteunt de meest gangbare e-bookformaten: ePUB en PDF, elk zonder DRM (kopieerbeveiliging), met digitaal watermerk en met Adobe DRM. Bovendien kunt u bestanden in TXT-formaat op uw tolino e-reader opslaan en lezen.

1.29. Welke garantie geldt voor mijn tolino e-reader?

Omvang van de garantie voor de tolino e-reader

Wanneer in de eerste 12 resp. 24 maanden (afh. van het apparaat) vanaf de aankoopdatum bij een dealer een productiegerelateerde materiaal- en/of fabricagefout (hierna “gebrek”) bij de tolino optreedt, kunt u een beroep doen op de garantie die werd afgegeven door Longshine Technologie GmbH. De garantietermijn wordt niet verlengd door garantiewerkzaamheden.

Garantiewerkzaamheden voor de tolino e-reader

De firma Longshine voldoet aan de garantieverplichting voor gebreken door een kosteloze reparatie of de vervanging van het defecte apparaat door een nieuw product. Vervangen onderdelen en apparaten worden het eigendom van Longshine Technologie GmbH.

Uitsluiting van de garantie

Onder de garantie vallen geen optionele accessoires en gebreken die door een onjuist gebruik, bedieningsfouten of door externe invloeden zijn ontstaan. Uitgesloten van garantie zijn tevens verbruiks- en slijtageonderdelen zoals batterijen die alleen op grond van hun gebruik hun functie verliezen. Eventuele kosten voor modificaties of aanpassingen van de e-reader die nodig zijn om hem aan de nationale technische of veiligheidsrelevante eisen van een land aan te passen waarin het apparaat niet is gekocht, maar moet worden gebruikt, worden door deze garantie niet gedekt.

Gebruik maken van de garantie voor de tolino e-reader

Om gebruik te kunnen maken van de garantie van uw tolino e-reader, hebt u de aankoopbon (factuur, bonnetje) nodig waarop de aankoopdatum en de modelomschrijving van het apparaat vermeld staan. Het gebrek moet binnen de garantietermijn door u aan Longshine Technologie GmbH worden doorgegeven.

Hiervoor vindt u de volledige contactgegevens van Longshine Technologie GmbH onderaan de tekst.

Gegevensbeveiliging

Wanneer u de tolino e-reader opstuurt, kunnen wij geen garantie voor de op het apparaat opgeslagen gegevens afgeven. Wij raden u daarom aan om de gegevens elders op te slaan, voordat u uw tolino e-reader opstuurt.

Wanneer u aanvullende vragen hebt over de garantie van uw tolino, neemt u contact op met de betreffende klantenservice van uw boekhandel.

Contact met de garantieverlener en fabrikant van de tolino e-reader:

Adres:

Longshine Technologie GmbH
An der Strusbek 9
22926 Ahrensburg
Deutschland

Hotline: +49 4102 49 22 33
tolino@longshine.de

3. FAQ | tolino app

3.1. Apple Pencil-ondersteuning en tolino iOS app

Wat houdt de nieuwe ondersteuning voor de Apple Pencil in de iOS-app in?

Tekstpassages accentueren, zinnen onderstrepen of notities rechtstreeks in het boek schrijven: dat is nu met de Apple Pencil in de tolino iOS-app mogelijk. Terwijl u uw boek op de iPad leest, kunt u de markeringsfunctie van de tolino-app gebruiken en rechtstreeks met uw Apple Pencil in de e-book werken.

Welke technische voorwaarden zijn vereist om de markeringen met de Apple Pencil te kunnen maken?

Om de Apple Pencil in uw tolino-app te kunnen gebruiken, hebt u op uw iPad minimaal iOS-versie 15 nodig.

De Apple Pencil van de 1e generatie wordt door de iPads van de 6e – 10e generatie ondersteund.

De Apple Pencil van de 2e generatie wordt door de iPad Air (4e en 5e generatie), de iPad Pro 12,9 inch (3e – 6e generatie), de iPad Pro 11 inch (1e – 4e generatie) en de iPad mini (6e generatie) ondersteund.

De Apple Pencil kan in de tolino-app op iPhones helaas niet worden gebruikt.

Hoe kan ik markeringen met de Apple Pencil in de iOS-app maken?

Om een markering met de Apple Pencil te maken, opent u het leesmenu gewoon door een tik in het midden van het scherm. Tik daarna rechtsonder op het pensymbool. Aansluitend wordt het gereipalet geopend waarin u verschillende tekengereedschappen, kleuren en ook de gum kunt vinden. 

Let op: als u de weergave van de e-book wijzigt, dus bijvoorbeeld de lettergrootte, het lettertype of de regelafstanden, wordt de markering niet meer weergegeven. In plaats daarvan verschijnt er een nieuw pictogram aan de rechter kant van de e-book:

Met een klik op dat symbool hebt u de mogelijkheid de markeringen en de vorige instellingen te herstellen.

De markeringsfunctie kan worden gedeactiveerd door opnieuw op het pensymbool beneden in het leesmenu te tikken.

Wat zijn markeringen?

Onder markeringen verstaan wij onderstrepingen, accentueringen en notities die met de Apple Pencil op de iPad of met de vinger op de iPhone in de tolino iOS-app in een e-book kunnen worden gemaakt.

Waarom kan ik mijn markeringen niet in alle e-books maken? 

De functionaliteit is momenteel alleen in e-books beschikbaar waarbij de weergave van tekst, afbeeldingen en andere elementen variabel is en waarbij de lettergrootte, het lettertype of de regelafstand aan uw persoonlijke voorkeuren kan worden aangepast (zogenoemde “reflowable” content).

Bij e-books waarbij vormgeving en formattering van teksten, afbeeldingen en andere elementen is vastgelegd, dus bijvoorbeeld bij stripverhalen, bij geïllustreerde kinderboeken of complexe fotoboeken, kunt u de markeringen niet gebruiken.

Waarom kan ik ingevoegde markeringen niet op alle tolino-apparaten zien? 

Momenteel werkt de synchronisatie van de met de Appel Pencil gemaakte markeringen alleen tussen iOS-apparaten waarop de iOS-app is geïnstalleerd. Wij werken eraan om de synchronisatie ook in de tolino webreader en in de tolino e-readers mogelijk te maken. Toekomstige software-versies zullen dit gaandeweg aanbieden.

Waar kan ik mijn gemaakte markeringen inzien en waar kan ik ze verwijderen?

De door u met de Appel Pencil gemaakte markeringen worden samen met de notities die via de notitiefunctie van het leesmenu werden gemaakt in de notitiedirectory van uw e-book weergegeven. Tik hiervoor in het midden van het scherm en open vervolgens via het symbool boven in het menu de notitiedirectory. Hier kunt u de door u gemaakte markeringen via het prullenmandsymbool verwijderen.

3.2. De actualisering/synchronisatie van mijn content is mislukt. Hoe verhelp ik het probleem bij tolino?

Met behulp van de tolino-cloud worden op al uw apparaten (tolino e-reader, tolino-webreader en tolino-app) altijd de voortgang, notities, markeringen, bladwijzers, verzamelingen en nieuw gekochte of geüploade content gesynchroniseerd. Als dit in individuele gevallen niet werkt: Als u op zoek gaat naar de foutoorzaak, dient u eerst te controleren of u met dezelfde klantaccount op de te synchroniseren apparaten resp. in de tolino-cloud bent aangemeld. Aangezien de tolino-cloud een online-opslagplaats is, is voor een succesvolle actualisering van uw gegevens op de betreffende apparaten een stabiele internetverbinding vereist. Als u dus onderweg bent en met een eventueel instabiele internetverbinding een e-book leest, kan het zo zijn dat bijvoorbeeld uw voortgang niet met de tolino-cloud kan worden gesynchroniseerd.

U kunt uw content in de tolino-app echter ook op elk gewenst moment handmatig bijwerken. Tik hiervoor in de tolino-app onder “Mijn boeken” resp. “Mijn luisterboeken” op het symbool voor bijwerken in de hoek rechtsboven. Er wordt dan een volledige handmatige synchronisatie van uw content uitgevoerd, voor zover u met internet bent verbonden.

3.3. De app wordt na enkele seconden afgesloten als ik een bepaald boek wil openen.

In dit geval is sprake van een incompatibiliteit tussen het e-book en de app. Neem a.u.b. contact op met de klantenservice.

3.4. De verschillende weergaven van uw ebook- en luisterboek-bibliotheek

Zodra u zich hebt aangemeld, worden in uw bibliotheek alle titels getoond die u tot nu toe bij uw boekwinkel hebt gekocht.

Boekenplankweergave: In de boekenplankweergave staan uw e-books op een boekenplank. Deze worden standaard op actualiteit gesorteerd. U ziet dus de laatst gelezen e-books en de laatste aankopen als eerste. De sortering kunt u op elk gewenst moment via de filters of de sorteerfunctie wijzigen. Via een klik op het “vergrootglas” kunt u comfortabel in uw bibliotheek zoeken.

Lijstweergave Met behulp van het “Lijstsymbool”rechts gaat u van de boekenplankweergave naar de lijstweergave door op het rechter symbool met de onder elkaar staande vierkantjes te klikken. In de lijstweergave ziet u meer informatie over uw titels, bijvoorbeeld de titel van het boek, de auteur en uw voortgang.

3.5. E-books met fixed layout in de tolino-app en in de tolino webreader

Wat betekent fixed layout?

Bij inhoud met een zogenoemde fixed layout ligt de vormgeving en de formattering van teksten, afbeeldingen en andere elementen vast. Deze worden niet automatisch aan de schermgrootte of de instellingen van de gebruiker aangepast. Dat is met name zeer geschikt voor inhoud waarvan het visuele ontwerp, de exacte positionering van tekst, afbeeldingen en andere elementen evenals de handhaving van de oorspronkelijke lay-out van groot belang zijn. Het wordt voor complexe fotoboeken, geïllustreerde kinderboeken, stripverhalen of interactieve e-books gebruikt.

Welke instellingen kunnen worden gewijzigd?

Met de zoom-functie kunnen afbeeldingen tot in het kleinste detail worden bekeken. Daarnaast is een weergave over twee pagina's mogelijk. Net zoals in een boek of folder waarbij u twee pagina's naast elkaar kunt bekijken.

Zijn e-books met een fixed layout voor alle apparaten geschikt?

Momenteel wordt fixed layout alleen in de tolino webreader en in de tolino app (Android en iOS) ondersteund. Naar verwachting zullen de e-readers van tolino binnenkort volgen en deze functie eveneens ondersteunen.

Welke beperkingen zijn er bij e-books met fixed layout?

Op grond van de vooraf vastgelegde visuele indeling van e-books met fixed layout kan de positionering van teksten, afbeeldingen en andere elementen niet worden veranderd en is het daarom niet mogelijk die lettergrootte, het lettertype of andere instellingen individueel aan te passen. Bovendien kan het door de bestandsgrootte iets langer duren voordat een titel is geladen en wordt geopend.

3.6. Hebt u een probleem met het gebruik van de app of een e-book of luisterboek?

Geen probleem: U kunt ons rechtstreeks vanuit de app feedback sturen.

Algemeen: Tik in het onderste menu op het gedeelte “Meer”. Hier vindt u nu de optie “Feedback”. In dit gedeelte kunt u onze app beoordelen of uw verzoek kenbaar maken door op “Nee” te tikken. U kunt nu een beschrijving en het e-mailadres, als u een antwoord wenst, invullen.

E-book: Open a.u.b. met een tik op het midden van het scherm de leesinstellingen. Rechtsboven in de menubalk vindt u een tekstballon met een uitroepteken. Tik nu in het volgende scherm op “Probleem melden” en volg de instructies op het scherm.

3.7. Hoe kan ik Adobe DRM beveiligde e-books in de tolino-app lezen?

De Adobe-kopieerbeveiliging wordt door de tolino-app niet meer ondersteund. De tolino-boekwinkels gebruiken geen strenge kopieerbeveiligingsprocedures als dit van de kant van de rechtenhouders, dus de uitgeverijen, mogelijk wordt gemaakt. Uw tolino e-books met kopieerbeveiliging kunt u echter in de app vanuit de cloud downloaden. Voor titels met Adobe-kopieerbeveiliging uit andere bronnen gebruikt u Adobe Digital Editions of de app voor online uitlenen.

3.8. Hoe kan ik e-books via mijn tolino-app lezen en welke functies kan ik gebruiken?

Om een e-book te openen, tikt u in de weergave van de boekenplank op een titel. Als het e-book nog niet naar het apparaat is gedownload, wordt nu eerst de download gestart (hiervoor is een internetverbinding vereist). Zodra een e-book volledig naar uw apparaat is overgezet, wordt het automatisch in de leesmodus voor u geopend. Tik op een willekeurige plek in het midden van uw beeldscherm om het aanvullende menu voor de leesfuncties in- of uit te schakelen. Met een tik op de X in de menubalk linksboven keert u naar uw bibliotheek terug.

1.) Pagina omslaan: Om in uw e-book te bladeren, veegt u gewoon van rechts naar links om een pagina vooruit te bladeren, en van links naar rechts om een pagina terug te bladeren. U kunt alternatief op de rechter resp. linker rand van uw scherm tikken om vooruit resp. terug te bladeren. U kunt als alternatief ook in de tekstinstellingen onder “Lay-out” de leesmodus wijzigen. Tik hiervoor eerst op de twee “A’s” in de bovenste menubalk en daarna op “Lay-out”. Hier vindt u een symbool met een pijl die naar beneden wijst. Door een tik hierop wordt de leesmodus zodanig ingesteld dat u in plaats van het veeggebaar met een tik op de onderaan op de boekpagina’s weergegeven pijlen kunt bladeren.

2.) Lettergrootte: Om het lezen optimaal aan uw behoeften aan te passen, kunt u de lettergrootte in zes stappen vergroten of verkleinen. Deze kunt u in het aanvullende menu in de bovenste menubalk via de twee “A’s” instellen. Hier kunt u ook het lettertype, de regelafstand en de tekstuitlijning aanpassen.

3.) Lay-out: De instellingen voor de lay-out vindt u eveneens in de tekstinstellingen. Tik hiervoor op de twee A’s en ga naar het tabblad “Lay-out”. U kunt hier kiezen tussen drie verschillende filters: “Normaal”, “Sepia” of “Nacht”. Hier kunt u ook de randinstelling en de leesmodus wijzigen.

4.) Inhoudsopgave: Naar de inhoudsopgave van een e-book gaat u in de leesmodus via het pictogram met de drie punten en strepen in de bovenste menubalk. In de inhoudsopgave staan alle hoofdstukken van het e-book vermeld en u kunt door een tik hierop naar het gewenste hoofdstuk springen.

5.) Zoeken: Als u in een e-book een bepaalde passage zoekt, kunt u hier via het “vergrootglassymbool” naar zoeken.

6. ) Bladwijzers, markeringen en notities: De tolino-app onthoudt automatisch waar u in het e-book bent gebleven: als u teruggaat naar de bibliotheek, wordt automatisch een synchronisatie uitgevoerd. Dat ziet u aan het cirkelsymbool in de rechter hoek. Als u het e-book opnieuw opent, keert u direct naar de betreffende plaats terug. Als u een markering in de tekst wilt toevoegen, tikt u wat langer op het punt in de tekst waar u met de markering wilt beginnen en veegt u met uw vinger tot aan het einde van de gewenste markering. De gemarkeerde tekst wordt dan geel gearceerd en er verschijnt een selectieveld met “Markering” en “Notities”. Na een klik op de knop “Markering” kunt u uw markering van een titel en een omschrijving voorzien alsook de markeringskleur kiezen. Om een notitie in de tekst te zetten, volgt u dezelfde stappen en kiest u in het selectieveld “Notities”.

Door te tikken op het pictogram “Notitie directory” in de bovenste menubalk, kunt u alle markeringen, notities en bladwijzers bekijken, bewerken en verwijderen. Met een tik op een markering of een notitie gaat u meteen naar de betreffende plek in het boek.

7.) Vertalingen: Bij het lezen met de tolino app kun je individuele zinnen of een paragraaf vertalen. Selecteer de zin die je wilt vertalen en kies "Vertalen" in het contextmenu. De brontaal wordt meestal automatisch gedetecteerd, maar je kunt deze ook altijd handmatig aanpassen. U kunt de doeltaal ook handmatig aanpassen. Maximaal de zichtbare pagina van je eBook kan worden vertaald. Het is ook mogelijk om de vertaalde tekst voor te laten lezen met behulp van de tekst-naar-spraak engine die op het apparaat is geïnstalleerd. Tik hiervoor op het luidsprekerpictogram rechtsboven de tekst die je zojuist hebt vertaald. Voorwaarde voor het gebruik van de vertaalfunctie is een bestaande Internetverbinding (WLAN/mobiel). Om paragrafen uit een boek te vertalen, moet de uitgever of auteur toestemming geven voor de betreffende titel. Het is daarom mogelijk dat afzonderlijke titels niet kunnen worden vertaald. Wij staan voortdurend in contact met de uitgevers om het aanbod voor u uit te breiden.

3.9. Hoe kan ik een e-book, document of een leesvoorbeeld uit “Mijn boeken” verwijderen?

Ga naar het gedeelte “Mijn boeken” en hier bijvoorbeeld naar het gedeelte “Titels”. Tik op het menusymbool en kies de optie “Van dit apparaat verwijderen”. U kunt nu de titels die u van het apparaat wilt verwijderen, selecteren en daarna op de knop “Verwijderen” tikken.

3.10. Hoe kan ik in de tolino-app een familie aanmaken?

Om een familie aan te maken, moet u op uw apparaat aangemeld zijn voor de iOS-app of de Android-app.
Ga nu naar het Home-gedeelte van uw familie rechtsboven naast het synchronisatie-pictogram en volg de instructies op het scherm. U wordt nu stap voor stap begeleid. Meer informatie over “Family Sharing” vindt u in ons speciale FAQ-gedeelte. Houd er a.u.b. rekening mee dat voor het gebruik van “Family Sharing” de installatie van de Android-app versie 5.2.0 is vereist. Voor deze versie is de besturingssysteemversie Android 7 of hoger vereist. Als u een apparaat met een oudere besturingssysteemversie gebruikt, worden de boeken die met u werden gedeeld, in uw bibliotheek weergegeven. Om een familie te starten of te beheren en om zelf boeken te delen, gebruikt u a.u.b. de tolino-webreader of e-reader.

3.11. Hoe kan ik luisterboeken via mijn tolino-app beluisteren en welke functies kan ik gebruiken?

Luisterboeken die u nog niet uit uw bibliotheek hebt geladen, worden door een klein wolkensymbool aangeduid. Als u op de cover tikt, begint de download automatisch. Zodra het eerste hoofdstuk is geladen, kunt u beginnen met luisteren. De resterende hoofdstukken worden op de achtergrond geladen.

Wij raden u aan om de luisterboeken via een wifi-verbinding te downloaden, aangezien ze meestal meer dan 1GB groot zijn. Afhankelijk van uw mobiele telefoontarief kunnen aanvullende kosten ontstaan.

Sleep-timer:
Via de sleep-timer kunt u de tolino-app zo instellen dat deze na een bepaalde tijd of ook aan het einde van het actuele hoofdstuk vanzelf stopt. Hiermee zorgt u ervoor dat u niet alleen geen hoofdstukken mist, maar ontziet u ook de acculading van uw apparaat. De verschillende keuzemodi vindt u in de audiobook-player via het symbool van de slapende klok.

Afspeelsnelheid:
U kunt de afspeelsnelheid geheel naar wens instellen. Vraag hiervoor het gewenste luisterboek voor afspelen op – in de bovenste menubalk vindt u een pictogram “1x”. Na een tik op dit pictogram krijgt u een overzicht over de verschillende instelniveaus.

Vooruit en achteruit spoelen:
U kunt via de comfortfunctie rechts en links naast de afspeelknop steeds 30 seconden vooruit of achteruit spoelen. In het onderste gedeelte van de audiobook-player vindt u de voortgangsweergave van het hoofdstuk. Ook hier kunt u door verschuiven van de regelaar makkelijk vooruit of achteruit spoelen.

MiniPlayer:
Ook via de MiniPlayer, die wordt geactiveerd als de app het luisterboek op de achtergrond afspeelt, kunt u de opties voor het pauzeren en afspelen en het vooruit en achteruit spoelen gebruiken.

3.12. Hoe kan ik mijn e-books het beste sorteren?

Zowel in de e-book-bibliotheek alsook in de luisterboek-bibliotheek kunt u individuele verzamelingen aanmaken waarmee u een beter overzicht over uw content houdt. Net alsof u uw boekenkast thuis bijvoorbeeld per categorie, vakliteratuur enz. sorteert. Tik hiervoor in uw bibliotheek op het tabblad “Verzamelingen” en daarna op “Verzameling aanmaken”. Nu kunt u een naam voor uw verzameling kiezen en tikt u op “Aanmaken”. Hierna kunt u al de eerste titels aan de nieuwe verzameling toevoegen. U kunt op elk gewenst moment nieuwe boeken aan uw verzameling toevoegen door onder de cover op de drie punten te tikken en de optie “Aan verzameling toevoegen” te selecteren.

En er is nog meer: Het tolino-ecosysteem maakt ook enkele verzameling automatisch voor u aan, bijvoorbeeld de verzameling “tolino-select” (als u een leesabonnement hebt afgesloten) of een verzameling van uw gelezen boeken. Hier wordt u aan het eind van het boek automatisch gevraagd of u het boek naar deze verzameling wilt verplaatsen.

Een overzicht van de boeken die een familielid met uw heeft gedeeld, vindt u in de familieverzameling.

Alle verzamelingen worden natuurlijk op uw verschillende eindapparaten gesynchroniseerd.

3.13. Hoe koop ik e-books met de tolino-app?

Helaas staan de voorwaarden van Apple en Google niet toe dat wij eBooks rechtstreeks in de tolino app te koop aanbieden. 

Omdat u echter altijd uw volgende favoriete boek bij ons moet kunnen ontdekken, bieden wij u in de plaats daarvan een selectie van persoonlijke aanbevelingen aan. Laat u inspireren door de gratis leesvoorbeelden in onze "Ontdek"-ruimte.

In de Android app kopieert u met één klik de link van een eBook en gaat u via de browser rechtstreeks naar de productdetailpagina van uw boekhandelaar.

In de iOS-app kunt u snel het gewenste eBook vinden in de winkel van uw boekhandelaar met behulp van de functie "ISBN kopiëren". Uw aankopen worden automatisch weergegeven in de tolino app, mits u bent ingelogd met hetzelfde klantenaccount. 

3.14. Hoe maak ik een account bij mijn gewenste tolino-boekwinkel aan?

Als u nog geen klantaccount bij een tolino-boekwinkel hebt, gaat u naar de website van de gewenste boekwinkel en maakt u daar online binnen enkele stappen een kosteloze klantaccount aan. De hiervoor geldende toegangsgegevens (gebruikersnaam en wachtwoord) gebruikt u ook voor de aanmelding bij uw boekwinkel in de tolino-app.

Bij Android-apparaten hebt u bovendien de mogelijkheid om zich rechtstreeks in de tolino-app bij uw gewenste tolino-boekwinkel te registreren. Selecteer hiervoor bij de eerste instelling van de tolino-app gewoon uw tolino-boekwinkel. In de volgende stap kunt u zich eenmalig als nieuwe klant registreren en in de volgende stappen een nieuwe klantaccount bij uw boekwinkel aanmaken. Hierna kunt u zich met uw toegangsgegevens (gebruikersnaam en wachtwoord) bij uw boekwinkel in de tolino-app aanmelden.

3.15. Hoe stel ik de tolino-app in?

Na het opstarten van de tolino-app wordt u gevraagd om uw land (Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland) te kiezen. Afhankelijk van welk land u selecteert, wordt de betreffende online-shop getoond.

Als u uw selectie via het land hebt gemaakt, wordt u in de volgende stap gevraagd om de boekwinkel te selecteren waarmee u de tolino-app wilt gebruiken.

Nu wordt u verzocht om uw aanmeldgegevens voor “Mijn account” vast te leggen. Voer hiervoor uw aanmeldgegevens van de boekwinkel in (uw e-mailadres en uw wachtwoord) de hiervoor bedoelde velden in en tik op “Aanmelden”. Nadat u met succes bent aangemeld, gaat u automatisch naar het gedeelte “Lezen”.

3.16. Ik heb e-books bij andere boekwinkels van de tolino-alliantie gekocht. Hoe kan ik deze in de tolino-app lezen?

Via de bibliotheek-koppeling kan de content van meerdere klantaccounts bij verschillende boekwinkels worden samengevat. Tik hiervoor rechtsonder op “Meer” en kies het menu “Mijn accounts” en start het proces “Bibliotheek-koppeling”. Houd hiervoor a.u.b. uw toegangsgegevens bij de hand en volg de instructies op het scherm.

3.17. Is de tolino-app ook als software voor de pc of MAC beschikbaar?

Als u op uw pc wilt lezen, is onze tolino-webreader (onze leesapplicatie voor in een browser) de juiste keuze. U hoeft de tolino-webreader niet te installeren en hij is op elk moment via de browser beschikbaar: de perfecte oplossing voor flexibel lees- en luistergenot. U kunt gekochte e-books en luisterboeken alsook eigen content zoals EPUB- resp. PDF-bestanden rechtstreeks op de pc of laptop via uw internetbrowser lezen. U vindt de tolino-webreader hier: https://webreader.mytolino.com. Meer informatie vindt u op https://mytolino.de/tolino-webreader-ebooks-online-lesen/.

3.18. Kan ik de tolino-app ook zonder e-reader gebruiken?

Natuurlijk! De tolino-app is kosteloos en kan natuurlijk ook zonder de e-reader van tolino worden gebruikt. Lees beschikbare e-books (EPUB, PDF) comfortabel op uw smartphone of tablet – de tolino-app maakt het mogelijk en tovert uw apparaat na de download van de app in een handomdraai om tot een e-reader. Neem kosteloos een kijkje in ons tolino-ecosysteem om een indruk te krijgen van de voordelen van digitaal lezen! Wilt u graag luisterboeken beluisteren met tolino en ontspannen tijdens een goed verhaal? Ook dat is met de tolino-app zonder problemen mogelijk: download de tolino-app gewoon via de App Store van Google of Apple, kies de gewenste boekwinkel, meld u aan, laad de titel van het luisterboek en geniet!

3.19. Kan ik in de tolino-app van boekwinkel wisselen?

Bij de eerste aanmelding in de tolino-app kiest u de boekwinkel van uw voorkeur. Daarna kunt u zelf kiezen of u in de tolino-app uw aanmeldgegevens voor uw boekwinkel registreert. Om de door u tijdens de aanmelding gekozen tolino-boekwinkel te wijzigen, zou u de gegevens van de tolino-app moeten verwijderen.

Kies hiervoor op uw apparaat onder Instellingen -> Apps de tolino-app en verwijder hier het app-geheugen (Android) of de “lokale gegevens”. Als u nu opnieuw de tolino-app opent, wordt opnieuw de boekwinkel-selectie getoond en kunt u een andere boekwinkel als hoofdboekwinkel selecteren.

Bedenk wel dat dit procedé veeleer omslachtig is en normaal gesproken ook niet nodig is. Enerzijds hebben wij precies op deze reden onze unieke bibliotheek-koppeling ontwikkeld en anderzijds kunt u natuurlijk gewoon via de browser op elk gewenst moment bij een andere boekwinkel inkopen doen.

Houd er a.u.b. rekening mee dat bij het verwijderen van de app resp. de afmelding uw gedownloade content uit de app en van uw eindapparaat wordt verwijderd. Content die u zelf hebt geladen (niet gesynchroniseerd), kunt u ook zonder aanmelding met de app blijven gebruiken. Om onnodig gedoe te voorkomen, dient u hier bijvoorbeeld op vakantie met een slechte wifi-verbinding of bij kleinere databundels altijd rekening mee te houden. De makkelijkere oplossing om titels via een andere shop te kopen, zal doorgaans het winkelen via de browser zijn. Gedownloade e-books in EPUB- of PDF-formaat kunt u dan natuurlijk op elk gewenst moment in de tolino-app lezen.

3.20. Kan ik mijn actuele leesvoortgang met mijn andere tolino-eindapparaten synchroniseren?

Natuurlijk kunt u de leesvoortgang tussen uw aangemelde apparaten synchroniseren. Dat regelt de app automatisch voor u. Houd er rekening mee dat voor aan automatische synchronisatie alle eindapparaten verbinding moeten kunnen maken met internet. Als u de tolino-app op plaatsen met een slechte internetverbinding (bijvoorbeeld in de trein) gebruikt, kan het zijn dat uw voortgang niet wordt gesynchroniseerd.

U kunt de synchronisatie ook op elk gewenst moment handmatig starten door in de weergave “Boeken” op de rondlopende pijl in de rechter hoek te tikken. Zorg er ook hier weer voor dat uw apparaat over een actieve internetverbinding beschikt.

Tip: U kunt ook de voortgang van uw luisterboeken handmatig synchroniseren. Ga hiervoor naar de weergave “Luisterboeken” en tik op de rondlopende pijl.

3.21. Moet ik mij in de tolino-app bij een tolino-boekwinkel aanmelden?

Natuurlijk kunt u de tolino-app ook zonder aanmelding gebruiken. Om alle functies te kunnen gebruiken, moet u echter via de toegangsgegevens van de klantaccount bij uw tolino alliantie-boekwinkel in de tolino-app aangemeld zijn. U krijgt bijvoorbeeld ook pas de beschikking over uw persoonlijke opslagplaats in de tolino-cloud als u bij uw boekwinkel bent aangemeld. Pas dan kunnen wij uw content online beschikbaar stellen en natuurlijk ook alle voortgangsinformatie automatisch opslaan en bijvoorbeeld met uw tolino e-reader synchroniseren. Probeer het gewoon uit! U kunt zich natuurlijk op elk gewenst moment weer afmelden en de tolino-app ook zonder aanmelding via de basisfuncties als app voor e-books en luisterboeken gebruiken.

Gekochte boeken en luisterboeken worden in de tolino-cloud altijd veilig en kosteloos opgeslagen. Zo krijgt u op elk moment flexibel en via meerdere leesapparaten, zoals uw smartphone, uw tablet of uw computer, toegang tot de hier opgeslagen boeken en luisterboeken.

3.22. Ondersteunt de tolino-app Apple Carplay en Google Android Auto?

Ja, Apple Carplay is beschikbaar. Google Android Auto zal in de volgende versies ook voor Android-klanten beschikbaar zijn. We willen u vriendelijk vragen om nog even geduld te hebben.

Klik hier voor meer informatie over het instellen en gebruiken van Apple CarPlay.

3.23. Waar kan ik de tolino-app downloaden?

U kunt de tolino-app kosteloos vanuit de App Store van Apple of in de Google Play Store naar uw mobiele apparaat downloaden.

3.24. Waarom duurt het zolang, voordat een boek wordt geopend?

Boeken met interactieve elementen bestaan uit een groot datavolume. Bij dergelijke boeken duurt het wat langer, voordat zij in de app worden geladen. Voordat u het boek kunt lezen, moet het eerst worden uitgepakt en uit het apparaatgeheugen naar het werkgeheugen worden overgezet. Dit proces duurt bij boeken met grote datavolumes iets langer.

3.25. Waarom kan ik mijn via de bibliotheek uitgeleende e-books in de tolino-app niet meer lezen?

Uitgeleende titels van uw bibliotheek worden helaas door de nieuwste versie van de tolino-app niet meer ondersteund, omdat de kopieerbeveiliging steeds vaker tot ernstige fouten heeft geleid. Gebruik a.u.b. voor uitgeleende titels de app voor online uitlenen of de app Adobe Digital Editions. Meer nuttige informatie over online uitlenen vindt u HIER.

3.26. Waarom komt het aantal pagina’s van mijn e-books niet altijd overeen met het aantal pagina’s van het gedrukte boek?

Qua inhoud komen e-books overeen met gedrukte boeken. Het aantal pagina’s dat in de online-shop wordt aangegeven, berust op een gemiddeld lettertype en fungeert zodoende als een geschatte oriëntatiewaarde. Daarom kan het voorkomen dat minder pagina’s dan in het gedrukte boek worden aangegeven. Het e-book is natuurlijk altijd volledig.

3.27. Wat betekent in de tolino-app de waarschuwing over roamingkosten die wordt weergegeven als ik een luisterboek afspeel/download?

Als u een luisterboek voor het eerst wilt gebruiken of tot nu toe slechts enkele hoofdstukken ervan hebt gedownload, wil de tolino-app op dat moment de resterende gegevens downloaden. Als u de melding krijgt, kunt u beslissen of u de gegevens liever via uw wifi-netwerk thuis gratis wilt downloaden. Onderweg of op vakantie kunt u het luisterboek gewoon via een mobiele telefoonverbinding downloaden. Hiervoor tikt u op “Doorgaan”.

3.28. Wat gebeurt er als er een nieuwe versie van de tolino-app beschikbaar is?

Zodra een update van een van onze applicaties beschikbaar is, wordt u door de Play Store of App Store hierover geïnformeerd. De updates kunnen gratis worden gedownload.

3.29. Wat gebeurt er als tijdens de download van een e-book of luisterboek de internetverbinding wordt onderbroken?

Het e-book/luisterboek wordt in dit geval onder “Boeken/luisterboeken” weergegeven. U kunt dan de download opnieuw starten zodra er weer een stabiele internetverbinding beschikbaar is.

3.30. Wat is de tolino-app?

U leest graag boeken en wilt uw smartphone of tablet via een app voor het lezen van uw e-books gebruiken? Dan is de tolino-app voor u de perfecte oplossing voor mobiel leesplezier. De kosteloze tolino-app biedt uitgebreide e-reader-leesfuncties op uw smartphone of tablet. U kunt uw e-books (EPUB- en PDF-bestanden) comfortabel met de app openen, lezen, bladwijzers plaatsen, passages van commentaar voorzien en markeren en nog veel meer. Natuurlijk biet de app van tolino ook comfortabele instelmogelijkheden voor de weergave van uw e-books tijdens het lezen. U kunt het lettertype, de lettergrootte, de regelafstand, de tekstuitlijning, de zijrandinstellingen of de achtergrondkleur in het e-book geheel naar wens wijzigen.

Bent u op zoek naar nieuwe e-books en luisterboeken? Via de tolino app krijgt u dankzij de praktische koppeling met de shop (op grond van restricties van Apple alleen voor Android-apparaten beschikbaar) via de tolino-boekwinkel van uw voorkeur op elk gewenst moment toegang tot de nieuwste boeken en nieuw leesvoer. Overigens: voor veel e-books worden uitgebreide leesvoorbeelden aangeboden die u vooraf in de tolino-app gratis kunt lezen!

Natuurlijk kunt u de tolino-app ook parallel met andere apparaten (bijv. tolino e-reader) gebruiken en uw content flexibel in de tolino-cloud opslaan en indien gewenst met afzonderlijke leesapparaten synchroniseren – dat is met name voor gezinnen handig. De tolino-app fungeert hierbij als uw mobiele boeken- en luisterboekenplank, notitieboek, boekwinkel en online-geheugen in één.

Kent u al ons e-book-abonnement tolino select? Wij maken het vinden van geweldige boeken nu nog makkelijker. Vier e-books, één voordelige prijs – probeer het nu gratis uit! Natuurlijk kunt u ook via de tolino-app gebruik maken van ons e-book-abonnement.

Meer informatie over de tolino-app vindt u hier.

3.31. Wat is de tolino-cloud en hoe gebruik ik deze in de tolino-app?

Zodra u de tolino-app op uw mobiele eindapparaat hebt geopend en zich via een tolino-boekwinkel met uw klantaccount hebt aangemeld, kunt u de tolino-cloud zoals gebruikelijk gebruiken. Dat wil zeggen dat tolino-app synchroniseert automatisch via de tolino-cloud uw bibliotheek met e-books en luisterboeken die vervolgens binnen luttele seconden ook in de app beschikbaar is.

Alle e-books en luisterboeken die u in de shop van uw tolino-boekwinkel koopt, worden automatisch en veilig in de tolino-cloud opgeslagen en kunnen natuurlijk indien gewenst op uw lokale leesapparaat (hier de tolino-app) worden opgeslagen. Natuurlijk kunt u via onze tolino-webreader of de tolino-app ook rechtstreeks e-books naar de tolino-cloud uploaden – deze zijn dan ook voor andere apparaten in het tolino-ecosysteem als download beschikbaar.

Als u content uit de tolino-cloud wilt downloaden, tikt u gewoon op het wolksymbool in de rechter bovenhoek van een cover. De tolino-app start de download automatisch.

Let op het volgende:
Alle titels en documenten die in de tolino-cloud zijn opgeslagen, zijn op tot wel 5 verschillende apparaten beschikbaar. Als u bijvoorbeeld een boek eerst op uw tolino e-reader leest, kunt u het via de kosteloze app van tolino ook op uw smartphone, tablet of computer vanaf dezelfde plek doorlezen. Voorwaarde voor een probleemloze synchronisatie is echter dat de leesapparaten met internet zijn verbonden en voor dezelfde klantaccount zijn aangemeld.

3.32. Wat kan ik doen als de tolino-app crasht of niet reageert?

In zeldzame gevallen kunnen er problemen met de tolino-app optreden. Het probleem kan eventueel met een van de hieronder beschreven stappen worden verholpen.

Tip: Als u niet weet hoe u de afzonderlijke stappen op uw smartphone of tablet moet uitvoeren, kunt u dat op de service-pagina’s van Apple (iOS) of Android (aOS) nalezen.

App-cache leegmaken
Door het verwijderen van tijdelijke bestanden kunnen eventueel bestaande problemen worden verholpen.

App-gegevens verwijderen
Sommige problemen kunnen worden verholpen doordat u alle gegevens van de tolino-app op uw eindapparaat verwijdert.

Let op! Uw lokaal gedownloade e-books en luisterboeken worden hierbij verwijderd. Ook uw aanmelding (opgeslagen klantgegevens) wordt hierbij verwijderd en moet hierna worden herhaald. Met name als u op vakantie bent en alleen over een beperkte wifi- of databundel beschikt, moet u rekening houden met deze gevolgen en eerst andere oplossingen uitproberen.

Beëindiging van de tolino-app forceren
Bij problemen dient de tolino-app eerst volledig te worden beëindigd. Juist bij een crash of prestatieproblemen kan het bovendien nuttig zijn om te controleren of eventueel andere apps de werking van de tolino-app storen. Een typisch geval zijn bijvoorbeeld te streng ingestelde beveiligingsapps die de basisfuncties van de tolino-app tegenwerken. Wanneer u denkt dat een dergelijke interactie tussen verschillende apps tot problemen leidt, raden wij u aan om alle apps af te sluiten en via een eliminatieproces de functies steeds apart te controleren.

Apparaat opnieuw opstarten
Start uw apparaat opnieuw op. Open na het opstarten de tolino-app en controleer of zich de fout nog steeds voordoet.

App de-installeren
De-installeer en verwijderd de tolino-app volledig van uw smartphone of tablet. Hierna kunt u de app opnieuw uit de Google Play Store of Apple App Store downloaden.

Contact opnemen met de klantenservice
Als de hierboven genoemde stappen niet tot de oplossing van het probleem leiden, raden wij u aan om contact op te nemen met de klantenservice van uw tolino-boekwinkel (die vindt u bijvoorbeeld in de tolino-app in het Help-gedeelte). Beschrijf uw probleem zo uitgebreid als mogelijk en voeg eventueel screenshots van de foutmelding bij. Hoe meer detailinformatie de verantwoordelijke klantenservice over uw probleem ontvangt, des te sneller kan de support u helpen.

3.33. Worden mijn toegangsgegevens in de tolino-app beveiligd?

Uw aanmeldgegevens worden bij tolino natuurlijk beveiligd. Deze gegevens worden uitsluitend gecodeerd overgedragen en niet in de app opgeslagen. Derden kunnen uw toegangsgegevens dus niet gebruiken of uitlezen.

4. FAQ | tolino tab

4.1. Bij wie moet ik aankloppen als mijn tolino tab defect is?

Bij de vaststelling van een defect of fout van uw tablet kunt u zich in het kader van de wettelijke garantie wenden tot de verkoper bij wie u uw tolino tab heeft gekocht. Naast de wettelijke garantie verstrekt TrekStor GmbH een garantie van 24 maanden op uw tolino tab.

Garantiedekking

Op dit tablet verstrekt TrekStor een garantie van 24 maanden op materiaal- en/of verwerkingsdefecten. De garantieperiode begint te lopen vanaf aankoopdatum. De oplevering van de garantieservice behelst geen verlenging van de totale garantieperiode. Deze garantie is onafhankelijk van de garantieverplichting van de verkoper die voortvloeit uit het koopcontract met de eindklant en heeft er geen enkele invloed op.

Garantieverlening

TrekStor zal naar eigen goeddunken bepalen of het aan zijn garantieverplichting voldoet door reparatie van het apparaat of door vervanging met een nieuw apparaat, of door vervanging van het defecte onderdeel. Op verdere aanspraken kan geen beroep worden gedaan. De garantieaanspraak kan uitsluitend bij TrekStor worden ingediend. Kosten en schade als gevolg van reparaties of vervanging van defecte onderdelen in andere servicepunten vallen niet onder de garantievoorwaarden.

Garantieuitsluiting

Gebreken die door onvakkundige behandeling, bedieningsfouten of invloeden van buitenaf (zoals water, vallen, blikseminslag, brand, grof geweld, verkeerde stroomspanning, installatie van firmware van derden of verkeerde apps) zijn veroorzaakt, worden uitgesloten van deze garantie. De garantie beperkt zich uitsluitend tot de in de verpakking meegeleverde componenten. Buiten de garantieverlening vallen verbruiks- en slijtageonderdelen zoals bijvoorbeeld batterijen. Eventuele kosten voor modificaties of aanpassingen van de tablet voor aanpassing van het apparaat aan de landelijke technische/veiligheidsrelevante normen van een land waar de tablet wordt gebruikt, maar niet werd gekocht, vallen buiten de garantiedekking.

Een garantieclaim indienen

Om aanspraak te maken op de garantie heeft u een aankoopbewijs (rekening, bon) nodig waarop de aankoopdatum en modelbenaming van de tablet staan. De garantieclaim van een defecte tablet moet binnen de garantieperiode door u bij TrekStor GmbH worden ingediend. Voordat het apparaat dat onder de garantie valt wordt ingestuurd, moet het retourformulier volledig worden ingevuld om de toezending aan te melden.

Retourformulier:

http://www.trekstor.de/tolino-retoure.html

TrekStor behoudt zich het recht voor om zijn garantieverplichting niet te vervullen wanneer van deze procedure wordt afgeweken of serienummers op het apparaat zijn verwijderd of veranderd.

Uitsluiting van aansprakelijkheid

TrekStor aanvaardt bij ingezonden apparaten geen aansprakelijkheid voor het verlies van geheugen, SIM-kaarten, opgeslagen gegevens of andere accessoires die niet in de verpakking van het gekochte product werden meegeleverd.

Garantieverstrekker

TrekStor GmbH, Kastanienallee 8 – 10, D-64653 Lorsch

4.2. Hoe gebruik ik de camera van mijn tolino tab?

De camera van de tolino tab kan via het app-menu of de snelstartwerkbalk in het startvenster worden geactiveerd. Ga eerst naar de Android-interface door in het hoofdmenu te tikken op “Apps, internet en meer…”. Hier vindt u de cameratoepassing waarmee u afbeeldingen en video’s kunt maken.

4.3. Hoe herstel ik de fabrieksinstellingen op mijn tolino tab?

Open het app-menu en tik vervolgens op “Instellingen”. Blader in de linkerkolom omlaag tot de menuoptie “Beveiligen en resetten” en tik erop om het menu te openen. Op de rechterpagina vindt u dan de menuoptie “Fabrieksinstellingen herstellen”.

Denk eraan dat bij deze handeling alle gegevens op het apparaat worden verwijderd. Gegevens op een extern geheugen blijven gewoon behouden. In de cloud opgeslagen inhoud kunt u later opnieuw op de tolino tab laden.

4.4. Hoe kan ik de batterijstatus van mijn tolino tab zien?

De batterijstatus wordt weergegeven in het batterijpictogram rechtsboven in het beeldscherm van de tolino tab.

4.5. Hoe kan ik het geheugen van mijn tolino tab uitbreiden?

Met een microSD-kaart kunt u het geheugen van uw tolino tab uitbreiden tot 64 GB en eigen inhoud toevoegen. Een geschikte microSD-kaart vindt u bij praktisch alle tolino-partners.

4.6. Hoe kan ik mijn tolino tab aanmelden?

Heeft u al een klantaccount bij de aanbieder van uw tolino tab, dan kunt u zich met uw toegangsgegevens (gebruikersnaam en wachtwoord) rechtstreeks op uw tolino-app aanmelden. Tip hiervoor in het hoofdmenu op “Instellingen” en vervolgens op “Gebruikersaccounts”. Door uw aanmelding wordt uw tolino-app automatisch aan uw klantaccount gekoppeld. Via uw klantaccount heeft u op elk moment toegang tot de gekochte titels en kunt u rechtstreeks in uw tolino-app inkopen doen bij de webshop van uw tolino-partner.

4.7. Hoe krijg ik toegang tot extern geheugen (USB-stick, SD-kaart)?

Door het aansluiten van een extern geheugen verschijnt op de tolino tab de melding dat een apparaat is aangesloten. Zodra deze melding verdwijnt, kunt u met een bestandsverkenner-toepassing (bijv. ES Datei Explorer, Astro-Browser, Filebrowser etc. te vinden in de Google Play Store) de bestanden openen en beheren.

4.8. Hoe open ik een klantaccount bij een tolino-partner?

De registratie van een klantaccount is rechtstreeks op uw tolino-app mogelijk. Tik in het hoofdmenu op “Instellingen” en selecteer “Gebruikersaccounts”. Uw tolino tab neemt met u de vereiste stappen door. Of selecteer de optie “Nu registeren” in het aanmeldingsscherm van de webshop in de bibliotheken van uw tolino app en volg het pad om uw klantaccount te maken.

Als alternatief kunt u de registratie ook uitvoeren op de website van de aanbieder waar u uw tolino tab heeft gekocht.

4.9. Hoe sluit ik de tolino tab aan op mijn tv?

Om uw tolino tab aan een tv aan te sluiten, heeft u een micro-HDMI-adapter en HDMI-kabel nodig. Beide zijn verkrijgbaar in een elektrowinkel.

Tik hiervoor in het hoofdmenu op “Apps, internet en meer…” om het homescherm van uw tolino tab te openen.

1) Open nu in het app-menu de menuoptie “Instellingen”.

2) Tik nu in de linkermenukolom op “HDMI”.

3) Tik in de rechtermenukolom op “Turn on HDMI” (HDMI inschakelen). Na succesvolle activering verschijnt een vinkje achter de punt.

4) Sluit nu de tolino tab met een micro-HDMI-adapter en HDMI-kabel aan op uw HDMI-compatibele tv. In het statusvenster van uw tolino tab verschijnt vervolgens het HDMI-logo.

5) Selecteer met de afstandsbediening van uw tv de HDMI-aansluiting waarop u de tolino tab heeft aangesloten. Uw tv toont nu het scherm van uw tolino tab.

4.10. Hoe stel ik een weergavelijst samen?

Onder de menuoptie “Horen” kunt u een weergavelijst met uw muziektitels samenstellen. Tik hiervoor in de titellijst op het zwarte plusteken rechts naast elke titel. De geselecteerde titel wordt geel zodra u hem aan uw weergavelijst hebt toegevoegd. In de weergave van de albumcover en categorieën tikt u vervolgens op het album waarvan u de titels in de verlanglijst wilt overnemen.

4.11. Hoe vind ik een bepaald nummer, film of eBook in de tolino-app?

Om naar inhoud in alle rubrieken van uw tolino-app en in webshops te zoeken, opent u het hoofdmenu van uw tolino tab. Tik op de regel “Inhoud zoeken” en voer de zoekopdracht via het toetsenbord. Tik op “Gereed” om het zoeken te starten.

4.12. Hoe wijzig ik de taal van mijn tolino tab?

Open het app-menu en tik vervolgens op “Instellingen”. Blader in de linkerkolom omlaag tot de menuoptie “Taal en invoer” en tik erop om het menu te openen. Rechts kunt u de gewenste taal selecteren.

4.13. Hoe wijzig ik de volgorde van nummers in mijn weergavelijst?

Links naast elke titel vindt u het menu-pictogram. Houd het pictogram langer met uw vinger ingedrukt om de desbetreffende titel in de titellijst omhoog of omlaag te schuiven. Sleep de titel met uw vinger over het beeldscherm van de tolino tab naar de gewenste positie. Zodra u die heeft bereikt, laat u de titel los – vervolgens wordt de titel naar de geselecteerde positie verschoven.

4.14. Hoe zet ik mijn tolino tab aan?

Druk gedurende 3 tot 5 seconden op de aan/uit-knop om de tolino in te schakelen. Vervolgens wordt het apparaat ingeschakeld. Lukt het niet om het apparaat in te schakelen, sluit dan de meegeleverde oplader aan.

4.15. Ik heb al ebooks bij een tolino-partner gekocht. Hoe laad ik deze op mijn tolino tab?

Zodra u uw tolino tab met de klantaccount van uw partnershop heeft aangemeld, worden alle in deze shop gekochte titels automatisch gesynchroniseerd en op uw tolino tab geladen.

4.16. Kan ik bij andere partners gekochte eBooks op mijn tolino tab gebruiken?

Met de bibliotheekkoppeling kunt u eBooks bij verschillende tolino-partners kopen en worden ze in uw bibliotheek beschikbaar. Om een bibliotheekkoppeling te maken, selecteert u “Instellingen” – “Gebruikersaccounts” in het hoofdmenu en vervolgens de menuoptie “Bibliotheekkoppeling”.

Zodra u de koppeling start, wordt de lijst met alle tolino-partners weergegeven. U kunt voor elke boekhandelaar een gebruikersaccount koppelen. Bij elke koppeling worden de nieuwe boekhandelaren en leesapparaten van aanbieders op de hoogte gebracht. U ontvangt van beide een bevestigingse-mail van de koppeling. Na voltooiing van de koppeling worden alle titels in de gekoppelde bibliotheek weergegeven.

Een bestaande bibliotheekkoppeling kunt u via dezelfde toegang op elk moment verwijderen. De gekoppelde inhoud wordt dan uit uw bibliotheek verwijderd.

Denk eraan dat de inhoud op de cloud beschikbaar is voor maximaal vijf verschillende apparaten. Dit aantal kan ook met de bibliotheekkoppeling niet worden overschreden. Voegt u desondanks een apparaat toe, dan verschijnt tijdens de koppeling van uw bibliotheken de desbetreffende melding en de mogelijkheid om apparaten af te melden.

4.17. Kan ik meerdere klantaccounts gebruiken?

U kunt zich bij de ingevoerde gebruikersaccount afmelden en aanmelden met een andere gebruikersaccount. Daarbij worden echter alle titels van de afgemelde gebruikersaccount van het apparaat verwijderd. In de cloud opgeslagen inhoud kunt u later opnieuw op de tolino tab laden.

4.18. Kan ik mijn tolino tab ook gebruiken als ik nog geen klantaccount bij een tolino-partner heb?

Om uw tolino tab uit te proberen, kunt u hem in de demomodus gebruiken. Weliswaar zijn enkele functies dan niet beschikbaar. Om de hele wereld van digitaal lezen, horen en kijken te ervaren, raden wij u aan om zich aan te melden.

4.19. Kan ik naast de tolino-app ook andere Android-apps op mijn tolino tab gebruiken?

Aangezien tolino tab gebaseerd is op het Android-besturingssysteem kunt u via Google Play andere apps downloaden naar uw tolino tab. Tik hiervoor in het hoofdmenu op “Apps, internet en meer…” om het homescherm van uw tolino tab te openen. Hier kunt u Google Play Store openen. Voor toegang tot overige apps heeft u een Google-account nodig.

4.20. Waarom wordt het geheugen van mijn tolino tab niet aangegeven met 16 GB?

Het totaalgeheugen van de tolino tab bedraagt 16 GB. Daarvan wordt ong. 3,4 GB in beslag genomen door het Android-besturingssysteem en systeemtoepassingen. Voor uw gegevens en toepassingen zijn ong. 12,6 GB beschikbaar.

4.21. Wat doe ik wanneer ik mijn tolino tab niet meer kan bedienen?

Lukt het niet om het apparaat te bedienen en reageert het apparaat niet meer op uw invoer, start het apparaat dan opnieuw op door de resetknop aan de onderkant van de tolino tab in te drukken. Gebruiker hiervoor een uitgevouwen paperclip.

4.22. Wat doe ik wanneer mijn tolino tab niet wordt opgeladen?

Controleer eerst of uw de tolino tab correct verbonden is met de oplader. Wordt u apparaat nog steeds niet opgeladen, sluit dan het apparaat met de meegeleverde USB-kabel aan op uw computer. Op deze wijze controleert u of de oplader of de batterij defect is.

4.23. Welke audioformaten kan ik op mijn tolino tab afspelen?

Via een USB-kabel of microSD-kaart kunt u de volgende door uw tolino tab ondersteunde bestandsformaten overzetten: AAC, AAC+, eAAC+, ELD AAC, AMR-NB, AMR-WB, FLAC, MP3, MIDI, Vorbis, PCM/WAVE.

4.24. Welke eBook-bestandsformaten kan ik op mijn tolino tab lezen?

Bij de overdracht van bestanden via de USB-kabel of via een microSD-kaart naar uw tolino tab worden de volgende bestandsformaten herkend: ePub en PDF zonder of met DRM.

4.25. Welke videoformaten kan ik op mijn tolino tab afspelen?

Uw tolino tab kan de volgende bestandsformaten herkennen en afspelen: H.263, H.264 AVC, MPEG-4 SP.

4.26. Worden bij 7digital kosten in rekening gebracht in de vorm van een abonnement?

De gebruikersaccount van 7digital is gratis – er worden geen lidmaatschaps- of abonnementskosten in rekening gebracht Alleen de muzieknummers die u koopt worden in rekening gebracht. Vóór de aankoop wordt u daar nadrukkelijk op gewezen.

5. Gegevensbescherming en informatie over de AVG bij tolino

5.1. In onze privacyverklaring gebruiken wij begrippen die in de AVG gebruikt worden en daar gedefinieerd zijn. Om te zorgen dat u weet wat daarmee bedoeld wordt, willen wij de belangrijkste begrippen uitleggen.

 1. Persoonsgegevens

Persoonsgegevens zijn alle gegevens die betrekking hebben op een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon (hierna “betrokkene”). Als identificeerbaar wordt een natuurlijke persoon beschouwd die, direct of indirect, met name door middel van een identificator kan worden geïdentificeerd. Identificatoren zijn bijvoorbeeld een naam, een identificatienummer, locatiegegevens, een online identificator (bijv. IP-adressen of cookies) of een of meer bijzondere elementen die kenmerkend zijn voor de fysieke, fysiologische, genetische, mentale, economische, culturele of sociale identiteit van die natuurlijke persoon.

 1. Verwerking

Verwerking is elke met of zonder behulp van automatische procedures uitgevoerde bewerking of reeks van bewerkingen in samenhang met persoonsgegevens. Daaronder valt in principe elke omgang met persoonsgegevens zoals de verzameling, de opslag, de wijziging, het gebruik, de overdracht, de distributie, de verwijdering of de vernietiging enz.

 1. Verantwoordelijke

Als verantwoordelijke geldt een natuurlijke persoon of rechtspersoon, een overheidsinstantie, een dienst of een ander orgaan die/dat, alleen of samen met anderen, het doel van en de middelen voor de verwerking van persoonsgegevens vaststelt. De verantwoordelijke moet de toelaatbaarheid van de gegevensverwerking garanderen door middel van regelmatig te controleren technische en organisatorische maatregelen.

 1. Pseudonimisering

Pseudonimisering is het verwerken van persoonsgegevens op zodanige wijze dat de persoonsgegevens niet meer aan een specifieke betrokkene kunnen worden gekoppeld zonder dat er aanvullende gegevens worden gebruikt, mits deze aanvullende gegevens apart worden bewaard en technische en organisatorische maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat de persoonsgegevens niet aan een geïdentificeerde of identificeerbare natuurlijke persoon worden gekoppeld.

 1. Verwerker

Een verwerker is een natuurlijke persoon of een rechtspersoon, overheidsinstantie, instelling of ander orgaan die/dat in opdracht van een verantwoordelijke persoonsgegevens verwerkt.

 1. Ontvanger

Een ontvanger is een natuurlijke persoon of rechtspersoon, een overheidsinstantie, een dienst of een ander orgaan, al dan niet een derde, aan wie/waaraan de persoonsgegevens worden verstrekt. Overheidsinstanties die mogelijk persoonsgegevens ontvangen in het kader van een bijzonder onderzoek overeenkomstig het Unierecht of het lidstatelijke recht, gelden echter niet als ontvangers.

 1. Derde

Een derde is een natuurlijke persoon of rechtspersoon, een overheidsinstantie, een dienst of een ander orgaan, niet zijnde de betrokkene, noch de verwerkingsverantwoordelijke, noch de verwerker, noch de personen, die onder rechtstreeks gezag van de verwerkingsverantwoordelijke of de verwerker gemachtigd zijn om de persoonsgegevens te verwerken.

 1. Toestemming

De toestemming is een instrument in privacyrechtelijke zelfbestemming. Het is de vrije, specifieke, geïnformeerde en ondubbelzinnige wilsuiting waarmee de betrokkene door middel van een verklaring of een andere ondubbelzinnig bevestigende handeling te verstaan geeft dat hij of zij akkoord gaat met de verwerking van zijn of haar persoonsgegevens. Een gegeven toestemming kan te allen tijde worden herroepen.

5.2. Tot wie moet ik me richten als ik aan mijn tolino boekhandel een verzoek tot informatie of tot verwijdering in de zin van de nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wil doen?

Richt u zich voor uitgebreide informatie over de verwerking van uw gegevens tot de klantenservice van uw tolino boekhandel. Aangezien de tolino website alleen als portal fungeert en er geen omgang met klanten is, kan alleen uw tolino boekhandel u informatie verstrekken. De medewerkers van de klantenservice zullen u snel verder helpen en evt. het contact met de desbetreffende functionaris voor de gegevensbescherming tot stand brengen.

5.3. Welke gegevens over mij worden opgeslagen op de tolino website?

We verwerken in principe alleen persoonsgegevens van onze gebruikers, voor zover dit nodig is voor het bieden van een functionele website en voor onze content en prestaties. Persoonsgegevens van onze gebruikers worden alleen verwerkt nadat de gebruiker daarvoor toestemming heeft gegeven. Een uitzondering wordt gevormd door het geval waarin het om praktische redenen niet mogelijk is om van tevoren toestemming te verkrijgen en de verwerking van de gegevens toegestaan is door wettelijke voorschriften.

Aangezien de tolino merkwebpagina noch over een eigen online winkel, noch over een klantenbestand beschikt, vindt er slechts zeer geringe opslag van gegevens plaats, die meestal aan het eind van de sessie weer gewist worden (bijv. zogenaamde session-cookies).

tolino cookies en tracking op de website:

Op onze website gebruiken wij de open source softwaretool Matomo (vroeger PIWIK) om het surfgedrag van onze gebruikers te analyseren. Zo analyseren we het gebruik van onze website en proberen we continu het aanbod van onze informatie te verbeteren. Het softwareprogramma Matomo plaatst een cookie op de computer van de gebruiker. Als afzonderlijke pagina’s van onze website worden opgeroepen, dan worden onderstaande gegevens opgeslagen:

– Twee bytes van de IP-gegevens van het oproepende systeem van de gebruiker (geanonimiseerde IP-gegevens)

– De opgeroepen webpagina

– De website van waaruit de gebruiker op de opgeroepen webpagina beland is (referrer)

– De onderliggende pagina’s die vanuit de opgeroepen webpagina worden opgeroepen

– De op de webpagina doorgebrachte tijd

– De frequentie waarmee de webpagina wordt opgeroepen

De software draait daarbij uitsluitend op de servers van onze website. De persoonsgegevens van de gebruiker worden alleen daar opgeslagen. De gegevens worden niet aan derden doorgegeven.

De software is zo ingesteld, dat de IP-gegevens niet volledig worden opgeslagen, maar dat 2 bytes van de IP-gegevens gemaskeerd worden (voorbeeld: 192.168.xxx.xxx). Op deze manier is het niet meer mogelijk om de onvolledige IP-gegevens te koppelen aan de computer die de website heeft opgeroepen.

tolino nieuwsbrief en gegevensbescherming:

Via de mytolino-webpagina’s worden geen nieuwsbrieven verstuurd aan klanten en gebruikers van de tolino boekhandel. Als u vragen hebt over de gegevensbescherming met betrekking tot de nieuwsbrief van uw boekhandel, richt u zich dan tot de desbetreffende klantenservice.

Registratie bij de tolino merkwebpagina en gegevensbescherming:

Op onze internetpagina bieden wij gebruikers niet de mogelijkheid om zich te registreren door het opgeven van persoonsgegevens. Daarom worden er op de mytolino merkwebpagina’s geen persoonsgegevens verzameld, opgeslagen of gebruikt. Als u vragen over de registratie bij uw tolino boekhandel hebt, richt u zich dan tot de verantwoordelijke klantenservice.

Contactformulier en e-mailcontact:

Op de internationale merkwebpagina’s van tolino vindt u contactformulieren, die u kunt gebruiken om elektronisch contact met ons op te nemen. Als een gebruiker gebruik maakt van deze mogelijkheid tot contact, dan worden de in het invoermasker ingevoerde gegevens op wens van de gebruiker gecodeerd aan ons of aan de klantenservice van de verantwoordelijke boekhandelaar (de keuze vindt meteen in het contactformulier plaats) verstuurd en na het versturen automatisch gewist. Afhankelijk van de invoer door de gebruiker wordt onderstaande informatie voor het behandelen van de vraag aan tolino media of aan de desbetreffende tolino boekhandelaar verstuurd:

– Contactgegevens: voornaam, achternaam, e-mailgegevens, (optioneel telefoonnummer)

– Aanvraaginformatie en jurisdictie: tolino boekhandel, producttoewijzing, reden voor de aanvraag, probleemomschrijving en categorisering (optioneel uploaden beeldmateriaal)

Voor de verwerking van de gegevens door de verantwoordelijke klantenservice wordt in het kader van het overdrachtsproces uw toestemming verkregen en verwezen naar deze privacyverklaring.

Het is ook mogelijk contact op te nemen via de ter beschikking gestelde e-mailgegevens. In dat geval worden de via de e-mail verstuurde persoonsgegevens van de gebruiker opgeslagen.

De aan ons gestuurde gegevens worden uitsluitend gebruikt voor de verwerking van het gesprek en daarna onmiddellijk gewist.

5.4. Welke gegevens worden in het kader van mijn bezoek aan de tolino merkwebpagina over mij verzameld?

Op onze website gebruiken wij de open source softwaretool Matomo (vroeger PIWIK) om het surfgedrag van onze gebruikers te analyseren. Zo analyseren we het gebruik van onze website en proberen we continu het aanbod van onze informatie te verbeteren. Het softwareprogramma Matomo plaatst een cookie op de computer van de gebruiker. Als afzonderlijke pagina’s van onze website worden opgeroepen, dan worden onderstaande gegevens opgeslagen:

– Twee bytes van de IP-gegevens van het oproepende systeem van de gebruiker (geanonimiseerde IP-gegevens)

– De opgeroepen webpagina

– De website van waaruit de gebruiker op de opgeroepen webpagina beland is (referrer)

– De onderliggende pagina’s die vanuit de opgeroepen webpagina worden opgeroepen

– De op de webpagina doorgebrachte tijd

– De frequentie waarmee de webpagina wordt opgeroepen

De software draait daarbij uitsluitend op de servers van onze website. De persoonsgegevens van de gebruiker worden alleen daar opgeslagen. De gegevens worden niet aan derden doorgegeven.

De software is zo ingesteld, dat de IP-gegevens niet volledig worden opgeslagen, maar dat 2 bytes van de IP-gegevens gemaskeerd worden (voorbeeld: 192.168.xxx.xxx). Op deze manier is het niet meer mogelijk om de onvolledige IP-gegevens te koppelen aan de computer die de website heeft opgeroepen.

5.5. Welke tolino klantgegevens worden door tolino op de mytolino merkwebsite opgeslagen?

Op onze internetpagina bieden wij gebruikers niet de mogelijkheid om zich te registreren door het opgeven van persoonsgegevens. Daarom worden er op de mytolino merkwebpagina’s geen persoonsgegevens verzameld, opgeslagen of gebruikt. Als u vragen over de registratie bij uw tolino boekhandel hebt (bijv. over uw klantenaccount bij Thalia, Hugendubel of Weltbild), richt u zich dan tot de verantwoordelijke klantenservice.