Hoe kan ik e-books via mijn tolino-app lezen en welke functies kan ik gebruiken?

Om een e-book te openen, tikt u in de weergave van de boekenplank op een titel. Als het e-book nog niet naar het apparaat is gedownload, wordt nu eerst de download gestart (hiervoor is een internetverbinding vereist). Zodra een e-book volledig naar uw apparaat is overgezet, wordt het automatisch in de leesmodus voor u geopend. Tik op een willekeurige plek in het midden van uw beeldscherm om het aanvullende menu voor de leesfuncties in- of uit te schakelen. Met een tik op de X in de menubalk linksboven keert u naar uw bibliotheek terug.

1.) Pagina omslaan: Om in uw e-book te bladeren, veegt u gewoon van rechts naar links om een pagina vooruit te bladeren, en van links naar rechts om een pagina terug te bladeren. U kunt alternatief op de rechter resp. linker rand van uw scherm tikken om vooruit resp. terug te bladeren. U kunt als alternatief ook in de tekstinstellingen onder “Lay-out” de leesmodus wijzigen. Tik hiervoor eerst op de twee “A’s” in de bovenste menubalk en daarna op “Lay-out”. Hier vindt u een symbool met een pijl die naar beneden wijst. Door een tik hierop wordt de leesmodus zodanig ingesteld dat u in plaats van het veeggebaar met een tik op de onderaan op de boekpagina’s weergegeven pijlen kunt bladeren.

2.) Lettergrootte: Om het lezen optimaal aan uw behoeften aan te passen, kunt u de lettergrootte in zes stappen vergroten of verkleinen. Deze kunt u in het aanvullende menu in de bovenste menubalk via de twee “A’s” instellen. Hier kunt u ook het lettertype, de regelafstand en de tekstuitlijning aanpassen.

3.) Lay-out: De instellingen voor de lay-out vindt u eveneens in de tekstinstellingen. Tik hiervoor op de twee A’s en ga naar het tabblad “Lay-out”. U kunt hier kiezen tussen drie verschillende filters: “Normaal”, “Sepia” of “Nacht”. Hier kunt u ook de randinstelling en de leesmodus wijzigen.

4.) Inhoudsopgave: Naar de inhoudsopgave van een e-book gaat u in de leesmodus via het pictogram met de drie punten en strepen in de bovenste menubalk. In de inhoudsopgave staan alle hoofdstukken van het e-book vermeld en u kunt door een tik hierop naar het gewenste hoofdstuk springen.

5.) Zoeken: Als u in een e-book een bepaalde passage zoekt, kunt u hier via het “vergrootglassymbool” naar zoeken.

6. ) Bladwijzers, markeringen en notities: De tolino-app onthoudt automatisch waar u in het e-book bent gebleven: als u teruggaat naar de bibliotheek, wordt automatisch een synchronisatie uitgevoerd. Dat ziet u aan het cirkelsymbool in de rechter hoek. Als u het e-book opnieuw opent, keert u direct naar de betreffende plaats terug. Als u een markering in de tekst wilt toevoegen, tikt u wat langer op het punt in de tekst waar u met de markering wilt beginnen en veegt u met uw vinger tot aan het einde van de gewenste markering. De gemarkeerde tekst wordt dan geel gearceerd en er verschijnt een selectieveld met “Markering” en “Notities”. Na een klik op de knop “Markering” kunt u uw markering van een titel en een omschrijving voorzien alsook de markeringskleur kiezen. Om een notitie in de tekst te zetten, volgt u dezelfde stappen en kiest u in het selectieveld “Notities”.

Door te tikken op het pictogram “Notitie directory” in de bovenste menubalk, kunt u alle markeringen, notities en bladwijzers bekijken, bewerken en verwijderen. Met een tik op een markering of een notitie gaat u meteen naar de betreffende plek in het boek.

7.) Vertalingen: Bij het lezen met de tolino app kun je individuele zinnen of een paragraaf vertalen. Selecteer de zin die je wilt vertalen en kies “Vertalen” in het contextmenu. De brontaal wordt meestal automatisch gedetecteerd, maar je kunt deze ook altijd handmatig aanpassen. U kunt de doeltaal ook handmatig aanpassen. Maximaal de zichtbare pagina van je eBook kan worden vertaald. Het is ook mogelijk om de vertaalde tekst voor te laten lezen met behulp van de tekst-naar-spraak engine die op het apparaat is geïnstalleerd. Tik hiervoor op het luidsprekerpictogram rechtsboven de tekst die je zojuist hebt vertaald. Voorwaarde voor het gebruik van de vertaalfunctie is een bestaande Internetverbinding (WLAN/mobiel). Om paragrafen uit een boek te vertalen, moet de uitgever of auteur toestemming geven voor de betreffende titel. Het is daarom mogelijk dat afzonderlijke titels niet kunnen worden vertaald. Wij staan voortdurend in contact met de uitgevers om het aanbod voor u uit te breiden.